2018. július 23. hétfő
Időjárási helyzet

OMSZ: 2018. július 22. 10:19

Záporok, zivatarok

Magassági teknő alakítja időjárásunkat, amely lassan, fokozatosan keletebbre helyeződik.

OMSZ: 2018. július 21. 11:35

Vasárnap zápor, zivatar

A medence feletti sekély ciklonális mezőben vasárnap nedves, labilis légállapotú a levegő;  több helyen számíthatunk záporra, zivatarra.

OMSZ: 2018. július 20. 11:37

Akciódús szombat

A hazánktól nyugatra elhelyezkedő légörvény áramlási rendszerébe kerülve labilizálódik a légkör felettünk, növekszik a záporok, zivatarok kialakulási esélye.

OMSZ: 2018. július 19. 11:31

Épülő gerinc, gyengülő ciklon

A Kárpát-medencétől kelet, északkeletre elhelyezkedő ciklon fokozatosan gyengül, míg nyugat felől úgynevezett magassági gerinc épül. Ennek hatására pénteken elsősorban a keleti országrészben várható zápor, zivatar, míg nyugaton csaknem zavartalan lesz a napsütés.

OMSZ: 2018. július 18. 10:57

Csütörtökön már kevésbé szeles idő

Hazánktól északkeletre ciklon, nyugatra anticiklon található. A két légköri képződmény közös áramlási rendszerében helyezkedik el hazánk. Csütörtökön már inkább csak a Dunántúlon lehetnek viharos széllökések.

OMSZ: 2018. július 17. 10:37

Nagy területen viharos szél

Kelet felől ciklon közeledik felénk, amelynek hatására szerdán felhős, főként a Dunától keletre csapadékos időre számíthatunk. Nagy területen viharossá fokozódik az északnyugati szél.

OMSZ: 2018. július 16. 12:23

Meleg levegő érkezik északnyugat felől

Szokatlan, de nem példa nélküli, hogy a megerősödő északnyugati szél nyáron nem hideget hoz, hanem lényegében azonos hőmérsékletű levegőt, mint ami a Kárpát-medencét eddig kitöltötte. Ennek oka az a retrográd (keleties) mozgású hidegörvény, amely kedden közelebb kerül hozzánk, megnövelve a nyugat-keleti irányú légnyomási gradienst. Ez megerősödő, néhol viharossá fokozódó északnyugati szelet okoz, ám a hőmérsékletben nem tapasztalhatunk változást az előző napokhoz képest.

OMSZ: 2018. július 15. 11:40

Napsütés helyenként zivatarral

Hétfőn is az ország északkeleti és délnyugati harmadában nagyobb a csapadék esélye, ott helyenként zápor, zivatar várható. A hőmérséklet alakulása a sokéves átlagnak megfelelő.

OMSZ: 2018. július 14. 10:06

Folytatódik a napos, gomolyfelhős idő

A Kárpát-medencétől nyugatra anticiklon, északkeletre pedig egy magassági hidegörvény helyezkedik el. Sok lesz a napsütés, de helyenként zápor, zivatar kialakulhat.

OMSZ: 2018. július 13. 11:05

Sok napsütés

Szombaton napos időre számíthatunk az ilyenkor megszokottnak megfelelő hőmérséklettel. Néhol - az ország északkeleti harmadán és a nyugati területeken - lehet zápor, esetleg zivatar.

Cikkek száma: