2018. július 19. csütörtök
Időjárási helyzet

OMSZ: 2018. július 19. 11:31

Épülő gerinc, gyengülő ciklon

A Kárpát-medencétől kelet, északkeletre elhelyezkedő ciklon fokozatosan gyengül, míg nyugat felől úgynevezett magassági gerinc épül. Ennek hatására pénteken elsősorban a keleti országrészben várható zápor, zivatar, míg nyugaton csaknem zavartalan lesz a napsütés.

OMSZ: 2018. július 18. 10:57

Csütörtökön már kevésbé szeles idő

Hazánktól északkeletre ciklon, nyugatra anticiklon található. A két légköri képződmény közös áramlási rendszerében helyezkedik el hazánk. Csütörtökön már inkább csak a Dunántúlon lehetnek viharos széllökések.

OMSZ: 2018. július 17. 10:37

Nagy területen viharos szél

Kelet felől ciklon közeledik felénk, amelynek hatására szerdán felhős, főként a Dunától keletre csapadékos időre számíthatunk. Nagy területen viharossá fokozódik az északnyugati szél.

OMSZ: 2018. július 16. 12:23

Meleg levegő érkezik északnyugat felől

Szokatlan, de nem példa nélküli, hogy a megerősödő északnyugati szél nyáron nem hideget hoz, hanem lényegében azonos hőmérsékletű levegőt, mint ami a Kárpát-medencét eddig kitöltötte. Ennek oka az a retrográd (keleties) mozgású hidegörvény, amely kedden közelebb kerül hozzánk, megnövelve a nyugat-keleti irányú légnyomási gradienst. Ez megerősödő, néhol viharossá fokozódó északnyugati szelet okoz, ám a hőmérsékletben nem tapasztalhatunk változást az előző napokhoz képest.

OMSZ: 2018. július 15. 11:40

Napsütés helyenként zivatarral

Hétfőn is az ország északkeleti és délnyugati harmadában nagyobb a csapadék esélye, ott helyenként zápor, zivatar várható. A hőmérséklet alakulása a sokéves átlagnak megfelelő.

OMSZ: 2018. július 14. 10:06

Folytatódik a napos, gomolyfelhős idő

A Kárpát-medencétől nyugatra anticiklon, északkeletre pedig egy magassági hidegörvény helyezkedik el. Sok lesz a napsütés, de helyenként zápor, zivatar kialakulhat.

OMSZ: 2018. július 13. 11:05

Sok napsütés

Szombaton napos időre számíthatunk az ilyenkor megszokottnak megfelelő hőmérséklettel. Néhol - az ország északkeleti harmadán és a nyugati területeken - lehet zápor, esetleg zivatar.

OMSZ: 2018. július 12. 10:42

Erősödő anticiklonális jelleg

Az átmeneti lehűlést és csapadékot hozó hidegörvény kelet felé távolodik, ugyanakkor a tőlünk nyugatra elhelyezkedő anticiklonban kissé növekszik a légnyomás. Ez nagyobb nyomási gradienst, azaz erősebb szelet eredményez pénteken.

OMSZ: 2018. július 11. 11:18

Eső után napsütés

Csütörtökön a Kárpát-medencétől kissé északabbi pályán keletre vonuló hidegörvény hatása fokozatosan megszűnik. Csapadékrendszere délelőtt a Tiszántúlt is elhagyja, országszerte több órára kisüt a nap. A július közepének megfelelő hőmérsékletre számíthatunk.

OMSZ: 2018. július 10. 10:48

Hidegfront hoz átmeneti lehűlést

Egy lassan mozgó magassági hideg légörvény, és a talaj közelében hozzá kapcsolódó hidegfront éri el hazánkat szerdán. A front mentén több hullámban alakulnak ki záporok, zivatarok, de különösen a Dunántúlon tartósan is eshet az eső, arrafelé kiadós mennyiség ígérkezik. Az Alföld keleti megyéiben lényeges időjárás-változás ugyanakkor nem lesz.

Cikkek száma: