2018. december 10. hétfő
Időjárási helyzet

OMSZ: 2016. október 4. 16:39

A tartós hideg oka: Rex-típusú blocking

A Skandináv-félszigetre "nagy nyomás nehezedik" - legalábbis a fizikai állapothatározó tekintetében. Az ott megerősödött anticiklonban ugyanis rendkívül magas a légnyomás; Oslóban kedden délben 1047 hPa-t mértek. Az ilyen - rendszerint télen Szibériában előforduló - stabil légköri képződmény tartósan képes blokkolni nagy területek nyugat-keleti áramlását.

Az anticiklont az északi féltekén az óramutató járásával megegyező irányban járja körbe a levegő, ebből pedig az következik, hogy több ezer km-es távolságból, egészen a 75-80. szélességi fok környékéről jut le a Kárpát-medencéig a sarkvidéki hideg. Útját viharos szél és csapadék is kíséri. Ha a magaslégköri térképekre feltüntetjük a legerősebben áramló levegő útját, akkor a Skandináv-félsziget északi részéről elindulva Moszkva felé, majd az Alpokig visszakanyarodva ismét a Fekete-tengerig húznánk végig az ujjunkat. Ez a nagyjából fordított S betűre hajazó légköri formáció egy igen stabilan és tartósan fennálló képződmény a mérsékelt éghajlati övezetben; ezt a meteorológiai szakzsargon Rex-típusú blockingnak hívja. Az előbbi mondatból pedig az is következik, hogy az évszakos átlagnál jóval hűvösebb idő hosszú ideig fennáll majd a Kárpát-medencében.


Az európai hőmérsékleti kép 1500 m-es magasságban szerdán kora délután az ECMWF modell alapján.


A Kárpát-medence környékén még napokig kavargó légörvény legszebben a felsőlégköri térképeken rajzolódik ki.
A Rex-típusú blocking idején a kék színnel feltüntetett, egyben a legalacsonyabb hőmérsékletű levegőt tartalmazó örvény képtelen jelentősen elmozdulni helyzetéből, napokig szinte egy helyben kavarog.
Ez pedig nálunk hideg, csapadékos és szeles időt jelent.


A képen a levegő áramlását a nyíl jelzi, amely fordított S betűre emlékeztet.
(ECMWF előrejelzés szerda 14 óra - 12 UTC)