2018. július 22. vasárnap
Időjárási helyzet

OMSZ: 2018. március 17. 15:42

Az ország mely részén ne induljunk útnak szombat estétől?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei napok óta fokozott figyelemmel kísérik a hétvégére vonatkozó időjárás-előrejezési számításokat, mivel az északon felhalmozódott sarkvidéki hideg levegő rohamléptekben tör utat dél felé, és ez keveredve a földközi-tengeri eredetű enyhe levegővel szélsőséges időjárási események sorozatát okozza szerte az országban szombat estétől.

Már korábban is nyomatékosan felhívtuk a lakosság figyelmét arra, hogy a közlekedés szempontjából kritikus időjárásra készülhetünk szombat délutántól. Azóta időben közelebb kerültünk a szélsőséges időjárási eseményekhez, a számítások tovább finomodtak, sokkal pontosabban lehet előre  jelezni az időjárási események tér- és időbeli lefutását.

Már a szombat reggeli előzetes figyelmeztető előrejelzésben megjelent a legmagasabb fokozatú előzetes figyelmeztetés a hófúvásra, de számos egyéb meteorológiai elem első-, illetve másodfokú figyelmeztetést kapott.

A korábban kiadott előrejelzésekhez képest a szélsőséges időjárási események valamivel később, döntően szombat estétől hirtelen jelennek meg az országban, és egészen vasárnap délutánig tartanak. A legkritikusabb időszak a vasárnapra virradó éjszaka lesz: kiterjedt havazásra, hófúvásra, az Alföldön átmeneti ónos- és fagyott esőre, viharos széllökésekre és nagy mennyiségű csapadékra számíthatunk

A szélsőséges időjárási események leginkább a közlekedést akadályozzák az országban, ezért az előrejelzett időjárás függvényében egy olyan új, Magyarországon eddig még nem használt térképet szerkesztettünk, amely figyelembe veszi az összes, extrém időjárási eseményt, és ennek együtteseként a közlekedők számára térben négy eltérő kategóriát állítottunk fel:

- Közlekedési szempontból kritikus időjárás: a kiterjedt hóesésben és a viharos szélben erős hófúvás várható, magas hótorlaszokkal - errefelé lehetőleg senki ne induljon útnak!

- Közlekedési szempontból fokozottan veszélyes időjárás: az ónos eső, a havazás, vagy a hófúvás miatt legfeljebb rendkívüli óvatossággal és nagyon körültekintően közlekedjünk!

- Közlekedési szempontból mérsékelten veszélyes időjárás: elsősorban a havazás és a gyengébb hófúvás következtében jelentősen lelassuló közlekedésre számíthatunk.

- Közlekedési szempontból kismértékben veszélyes időjárás: a szélsőséges időjárási események bekövetkezésének kicsi a valószínűsége.

Mindezek alapján szombatról vasárnapra virradó éjszakára és vasárnap a nap első felére előrejelzett szélsőségek alapján az alábbi térképet készítettük:


A térkép szombat estétől vasárnap délutánig a szélsőséges időjárási események előrejelzett hatását mutatja a közlekedésre. Vasárnap napközben a havazás megszűnésével és a szél mérséklődésével párhuzamosan jelentősen javulnak a közlekedés időjárási feltételei. A térképet készítette: Bujdosó Bence, Tóth Tamás