2019. május 20. hétfő
Időjárási helyzet

OMSZ: 2015. július 7. 16:03

Közel a hőség vége...

A szerdán átvonuló hidegfront megszűnteti a kánikulát, azonban keleten és a középső országrészben még sokfelé 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Az 1. ábrán a front helyzetét láthatjuk a kedd 00 UTC-s modellszámítások szerint. E mögött több fokkal hidegebb levegő érkezik, azonban a front átvonulásáig még a déli széllel meleg légtömeg érkezik fölénk. Mivel a front a déli órákban még az ország közepén lesz, a keleti megyékben lehet legkésőbb érezni a hatását, ott még nem mérséklődik a kánikula.

A 2-5. ábrákon az előrejelzett hőmérséklet látható a 2 m-es magasságra vonatkoztatva 9, 12, 15 és 18 UTC-kor. Megfigyelhető, hogy a Dunántúlon és a középső országrészben már délelőtt beáll a maximum hőmérséklet, ami jellemzően 29 és 36 fok között változik. Természetesen északnyugaton lesz a leghűvösebb, mivel oda érkezik meg először a front. A Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon még kora délután is melegszik a levegő, ott 37, 39 fok valószínű. Mivel pont a legmelegebb órákban ér oda a front, ezért ott várható a leghevesebb zivatartevékenység.


1 ábra: A front helyzete szerda 12 UTC-kor


2. ábra: Az előrejelzett hőmérséklet 09 UTC-kor


3. ábra: Az előrejelzett hőmérséklet 12 UTC-kor


4. ábra: Az előrejelzett hőmérséklet 15 UTC-kor


5 ábra: Az előrejelzett hőmérséklet 18 UTC-kor