2018. december 14. péntek
Időjárási helyzet

OMSZ: 2015. július 23. 16:50

Hol dörög az ég?

Amint az előrejelzések alapján vártuk, az országban többfelé fordulnak elő záporok, zivatarok. A radarképen látható, hogy a zivatarok főként egy délnyugat-északkeleti tengely mentén pattannak ki, de az Alföld keleti felében és a Balaton térségében is dörgött az ég. Bár a legtöbb helyen, főként az Alföld déli részein még tartja magát a hőség, addig a zivatarfelhők által érintett területeken - részben a felhőzet árnyékolása, részben a csapadék hűtő hatása miatt jóval 30 fok alá hűlt a levegő. Így fordulhatott elő, hogy míg például Újpesten délután még 38 fokkal megdőlt a fővárosi melegrekord, nem sokkal később egy zivatar átvonulása után ugyanitt már csak 23 fok volt.

Az egyes zivatarcellák mozgása igen hektikus, de összességében elmondható, hogy csapadékra az esti óráktól egyre inkább keleten lehet számítani. Az esetleges felhőszakadással, illetve jégesővel és viharos széllel veszélyezetett területekről friss információkat itt talál.

Holnap még lehet számítani zivatarokra elsősorban az Alföldön és az északi megyékben, de jóval kisebb számban, és jóval kisebb az esélye heves eseményeknek is.


1. ábra: Délnyugat-északkeleti tengely mentén sorakoznak a zivatarok 17 órakor.


2. ábra: Budapest és az Északi-középhegység térségében több mint 10 fokot csökkent a hőmérséklet
pár óra alatt (17 óra).