Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. november 11. hétfő

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek felett ciklon örvénylik, emiatt a nyugat-európai partvidéken borult, esős az idő. Ugyancsak ciklon örvénylik Finnország térségében, ez utóbbinak a frontjai dél felé egészen a Fekete-tenger nyugati partvidékéig nyúlnak. A front mentén arrafelé is többfelé esik az eső, sőt egy-egy zivatar is kialakul. Ahonnan azonban igazán jelentős csapadékot jelentettek az elmúlt 24 órából az a Földközi-tenger nyugati medencéje, ahol egy mediterrán ciklont figyelhetünk meg. A Baleár-szigeteken, Korzikán, Szardínián és Olaszország középső részein több helyen 50 mm-t meghaladó csapadék hullott. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában átlag alatt alakul Európa nagy részén, Skandinávia északi felén már -5 fok alatt marad a csúcshőmérséklet, de az említett keleti frontzóna előtt Délkelet-Európa fölé még enyhe levegő áramlik, így ott kevéssel 20 fok feletti maximumok fordulnak elő. Kedd estig a Kárpát-medence időjárását az említett mediterrán ciklon alakítja, az ország nyugati felén jelentős csapadék várható kedden.

Magyarország időjárása

Vasárnap eleinte túlnyomóan borult volt az ég, majd délután a délkeleti megyékben szakadozott fel a felhőzet. Kezdetben sokfelé esett az eső, északkeleten egy-egy zivatar is kialakult, majd napközben előbb az Alföldön, később délnyugaton is megszűnt a csapadék, estefelé már csak helyenként északon fordult elő csapadék. A hőmérséklet csúcsértéke a Dunántúlon 6 és 10, másutt többnyire 10 és 16 fok között alakult, de a keleti határ környékén 17, 19 fok is előfordult. Éjszaka az ország középső felén jelentősen csökkent a felhőzet, hajnalra szinte mindenütt megszűnt az eső. Hajnalra -2 és +8 fok közé hűlt le a levegő, fagy elsősorban a Dunántúlon volt. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 29 mm között alakult, Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi felén hullott a legtöbb eső. Délelőtt az ország legnagyobb részén sütött a nap, de a nyugati határszélen és északkeleten tartósan borult részek is voltak. A hőmérséklet 11 órakor 6 és 10 fok között változott.

A főváros külterületén vasárnap a hőmérséklet napi középértéke , fok volt, ez , fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 10 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1019 hPa, gyengén süllyed.

Várható időjárás az ország területére kedd estig:

Ma általában változóan felhős égre, több órás napsütésre lehet számítani csapadék nélkül, de a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten tartósan borult területek is lesznek. Éjszaka fokozatosan szinte mindenütt megnövekszik, megvastagszik a magasszintű felhőzet, reggelre az ország nagy részén beborul az ég. Főként a nyugati és délnyugati határvidéken foltokban köd is képződhet. Kedden többnyire borult lesz az ég, de a Tiszántúlon néhány órás szűrt napsütésre lehet számítani a fátyolfelhők mellett. A Dunántúlon, a Duna vonala mentén és az Északi-középhegység nyugati felén sokfelé várható eső, általában kiadós csapadék hullhat. Napközben a keleti, délkeleti szelet még csak kevés helyen, estétől a délkeleti, déli szelet azonban már több helyen kísérhetik erős széllökések. Ugyanakkor a Nyugat-Dunántúlon végig északi, északkeleti szél lesz jellemző.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden az Alpokalján 7, 9, a Tiszántúlon 17 és 20 fok között valószínű. A Dunántúl keleti felén, a Duna-Tisza köze nyugati részein délutántól várható melegedés a csapadék megszűnése után, így ezeken a részeken csak az esti órákban áll be a maximum!

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Erősen felhős, borult, illetve közepesen felhős időszakok egyaránt lesznek. Szerdán több helyen eshet az eső, majd szombaton a Dunántúlon valószínű újabb, számottevő mennyiségű csapadék.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 12, szerdán 5 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 13 és 20 fok között alakul, de nyugaton ennél pár fokkal hűvösebb idő ígérkezik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól:

2019. november 10. 7,6 °C +1,9 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult:

legmagasabb hőmérséklet: 21,3 °C (1927) legalacsonyabb hőmérséklet: -10,6 °C (1988)

OMSZ: 2019. november 11. 12:40 (11:40  UTC)  [pdhw]