Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. július 21. szombat

Az időjárási helyzet Európában

A jelentős hőmérséklet-változást okozó időjárási frontok továbbra is elkerülik a szárazföldet. Többnyire sekély, kisebb kiterjedésű ciklonális mezőben döntően helyi hatások érvényesülnek. Jelenleg valamivel több a felhő az Alpok térségében, a Kelet-európai-síkság északi felén és a Brit-szigeteken. A hőmérséklet csúcsértéke szinte mindenütt az átlagos közelében vagy afölött alakul; a kontinens déli felén nem ritka a 35 fokot meghaladó meleg, de Észak-Skandináviában is mértek 30, 32 fokot. A jelenleg az Alpok feletti sekély ciklon vasárnap kelet felé mozdul el, hatására a Kárpát-medencében többfelé számíthatunk záporra, zivatarra.

Magyarország időjárása

Pénteken a keleti országrész felhősebb részeinek kivételével túlnyomóan napos idő volt. A déli óráktól a Duna-Tisza közén is erőteljessé vált a gomolyfelhő-képződés, elsősorban az Északi-középhegység, az Észak-Alföld, illetve a főváros térségében alakult ki zápor, zivatar. A hőmérséklet csúcsértéke 26 és 32 fok között változott. Éjszaka már többnyire gyengén felhős volt az ég, mindenütt megszűnt a csapadék. Hajnalra 13 és 20 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége egy-egy hevesebb zivatarban volt jelentősebb; Zabarból 28, Gyöngyösről 34 mm-t jelentettek. Délelőtt országszerte sütött a nap. A hőmérséklet 11 órára 24 és 29 fok közé emelkedett. A Balaton vize Siófoknál ugyanekkor 24 fok volt.

A főváros külterületén pénteken a hőmérséklet napi középértéke 22,2 fok volt, ez 1,2 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 28 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1013 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Ma többórás napsütés várható, eleinte kis eséllyel fordulhat elő csapadék, majd a délután második felétől nyugat, délnyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra, főként a délnyugati megyékben heves zivatar is kialakulhat. Holnap a többnyire rövid napos időszakok mellett gyakran lesz erősen felhős az ég, több helyen, akár több alkalommal is zápor, zivatar valószínű, néhol felhőszakadással. Mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében viharossá fokozódhat a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 23 és 30 fok között várható.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Hétfőn még többnyire erősen felhős lesz az ég, és többfelé valószínű zápor, zivatar. A folytatásban a napsütés mellett főként gomolyfelhő-képződés várható, kezdetben helyenként, az időszak második felében szórványosan számíthatunk záporra, zivatarra.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 75 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 32 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. július 20. 22,2 °C +1,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 40,7 °C (2007) legalacsonyabb hőmérséklet: 8,3 °C (1949)

OMSZ: 2018. július 21. 12:00 (10:00  UTC)  [pdhw]