Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. szeptember 19. csütörtök

Az időjárási helyzet Európában

Európa egyre nagyobb részére áramlik északias áramlással hidegebb levegő, így már csak a Földközi-tenger menti területeken, és ott sem mindenütt emelkedik napközben kevéssel 30 fok fölé a hőmérséklet. Másutt általában 13 és 20 fok közötti maximum jellemző. A Brit-szigetek fölött továbbra is markáns anticiklont figyelhetünk meg, emiatt az Alpoktól északra és nyugatra általában napos, csapadékmentes az idő. Oroszország délnyugati része fölött azonban ciklon örvénylik, frontjai nyugat felé egészen a Pó-síkságig nyúlnak, így Olaszország északi felén több, a Balkán-félszigeten kevesebb helyen eső, zápor, illetve zivatar is előfordul. Péntek estig a Kárpát-medence időjárásában érdemi változás nem várható, továbbra is az említett anticiklon délkeleti peremén helyezkedünk el.

Magyarország időjárása

Szerdán a Dunántúl délnyugati, déli részein erősen felhős vagy borult volt az ég, és ott gyenge eső is előfordult. Másutt ugyanakkor szinte zavartalanul sütött a nap, csak az északkeleti megyékben képződött több gomolyfelhő. Többfelé megerősödött, néhol a délelőtt folyamán még viharossá is fokozódott az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 15 és 21 fok között változott. Éjszaka a Dél-Dunántúlon erősen felhős maradt az ég, másutt általában derült vagy gyengén felhős volt a reggel. Hajnalra többnyire 0 és +7 fok közé hűlt le a levegő, de Zabarban csak -2, míg a felhős Dél-Dunántúlon 8, 11 fok volt. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon sehol sem érte el az 1 mm-t. Délelőtt délen is csökkent a felhőzet, másutt a napsütést fátyol-, főként északkeleten gomolyfelhők zavarták, az északkeleti határvidéken néhol futó zápor is kialakult. A hőmérséklet 11 órára 13 és 17 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén szerdán a hőmérséklet napi középértéke 14,2 fok volt, ez 1,7 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 17 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1025 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Ma általában napos idő várható kevés gomolyfelhővel, de a Dél- és Nyugat-Dunántúlon a nap első felében erősebben felhős tájak is lehetnek. Az északkeleti megyékben néhol kialakulhat záporeső. A jobbára derült vagy gyengén felhős éjszakát követően pénteken a napsütés és a kevés fátyolfelhő mellett délelőtt még csak gyengébb, délután már erősebb gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Csapadék nem valószínű, legfeljebb az északkeleti megyékben lehet kis eséllyel egy-két futó zápor. Ma még többfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon és a főváros körül olykor meg is erősödik az északnyugati szél, holnap már kevesebb helyen lehet élénk a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között alakul. A fagyzugokban ennél kissé hidegebb is lehet, illetve nagy területen talajmenti fagy is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 16 és 20 fok között alakul.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Az időszak első felében túlnyomóan napos, száraz időre számíthatunk. Utána többnyire erősen felhős lesz az ég, és kezdetben több helyen, majd szórványosan alakul ki eső, záporeső, hétfőn néhol zivatar is lehet.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet vasárnapig többnyire 1 és 7 fok között alakul, de egyes fagyzugokban gyengén fagyni fog, illetve talajmenti fagy többfelé is előfordul, majd hétfőtől 6 és 14 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet az időszak elején és végén 17 és 22, közte 18 és 24 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól:

2019. szeptember 18. 14,2 °C -1,7 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult:

legmagasabb hőmérséklet: 36,0 °C (1947) legalacsonyabb hőmérséklet: 3,6 °C (1981)

OMSZ: 2019. szeptember 19. 12:00 (10:00  UTC)  [pdhw]