Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. december 18. kedd

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől északnyugatra ciklon örvénylik, emiatt kontinensünk északnyugati részén erősen felhős az ég, és a frontok mentén többfelé esik az eső. Szintén ciklon található a Földközi-tenger keleti medencéje fölött, így ott is sok a felhő, a ciklon északi oldalán havazás, délen eső fordul elő. Ugyanakkor a Pireneusi-félszigettől Közép-Európán át egészen Oroszországig anticiklon húzódik. Területén borult, párás és gyengén felhős területek egyaránt előfordulnak, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés, de helyenként hószállingózás kialakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti felén általában -1 és -8, Oroszország nagy részén pedig -10, -15 fok között változik. Ezzel szemben délen és nyugaton jóval enyhébb az idő, a kora délutáni órákra többnyire 8 és 18 fok közé melegszik fel a levegő. Szerda estig a Kárpát-medence fölé nyugat felől egyre enyhébb léghullámok érkeznek, de emiatt többfelé köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik.

Magyarország időjárása

Hétfőn túlnyomóan borult idő volt, csupán helyenként voltak átmeneti szakadozások a felhőzetben. Keleten, északkeleten néhol hószállingózás, kisebb havazás is előfordult. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -4 fok között változott. Éjszaka elvékonyodott a felhőzet, több helyen képződött köd, illetve alacsonyszintű felhőzet. Hajnalra általában -1 és -10, a tartósabban derült tájakon -11, -16 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon sehol sem érte el az 1 mm-t. Délelőtt a Dunántúlon helyenként, másutt több helyen felszakadozott a felhőzet, kisütött a nap, a Dunántúlon helyenként ónos szitálás, hószállingózás is előfordult. A hőmérséklet 11 órára +3 és -11 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén hétfőn a hőmérséklet napi középértéke -5,9 fok volt, ez 6,0 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet -2 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1030 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Ma erősen és kevésbé felhős tájak egyaránt előfordulnak, majd éjszaka többfelé zúzmarás köd képződik. Holnap túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. A ködös tájakon hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak hajnaltól élénkül meg a Kisalföldön a délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -9 fok között várható, de a kevésbé felhős vidékeken -10 foknál hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán +2 és -3 fok között alakul.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk. Minden nap várható szórványos csapadék: egyre inkább eső, de kezdetben több helyen fordulhat elő ónos eső, főként északkeleten havazás is.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8, -3 fokról -2, +3 fokra emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön még -4, +1, vasárnap már 0, +7 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 17. -5,9 °C -6,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 19,3 °C (1989) legalacsonyabb hőmérséklet: -15,3 °C (1940)

OMSZ: 2018. december 18. 12:40 (11:40  UTC)  [pdhw]