Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. július 18. szerda

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északkeleti része fölött ciklon örvénylik, ennek területén találunk felhős helyeket, és arrafelé fordul elő több helyen eső, záporeső. Európa többi részén anticiklon határozza meg az időjárást, ezért nagyrészt napos idő jellemző. A Skandináv-félszigeten szokatlanul meleg van, még Lappföldön is 25, néhol 30 fok feletti maximumot mérnek. A Kárpát-medence a nyugat-európai anticiklon és az északkelet-európai ciklon közös áramlási rendszerében helyezkedik el, ezért változékony, de meleg időre számíthatunk.

Magyarország időjárása

Kedden délelőtt általában napos idő volt, majd egyre több helyen kezdődött gomolyfelhő-képződés. Délelőtt a déli megyékben néhol, délután már szórványosan alakult ki zápor, zivatar. Az északnyugati szelet több helyen erős, néhol viharos lökések kísérték. A hőmérséklet csúcsértéke 26 és 32 fok között változott. Éjszaka észak felől felhők sodródtak fölénk, amelyekből szórványosan zápor, néhol zivatar is előfordult. Hajnalra 14 és 21 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon szeszélyes területi eloszlásban csapadéknyom és 18 mm között alakult. Délelőtt a Dunántúl nyugati részén volt kevesebb felhő, másutt az erősen felhős égből főként a Dunától keletre több helyen fordult elő eső, zápor. A hőmérséklet 11 órára általában 20 és 27 fok közé emelkedett, de a csapadékosabb északkeleti tájakon csupán 17, 19 fokot mértek. A Balaton vize Siófoknál ugyanekkor 23 fok volt.

A főváros külterületén kedden a hőmérséklet napi középértéke 24,0 fok volt, ez 1,4 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 23 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1008 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Nagyrészt erősen felhős lesz az ég, de ma a délnyugati határvidéken, holnap az Alföldön hosszabb időre is kisüthet a nap. Ma főként a Dunától keletre számíthatunk több helyen esőre, záporra, egy-egy zivatar is előfordulhat. Csütörtökön a nap első felében a Dunántúlon alakulhat ki kisebb csapadék, délután a Dunától keletre több helyen valószínű zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással. Az északnyugati szelet az északkeleti megyék kivételével sokfelé kísérik viharos széllökések, csak éjszakára mérséklődik kissé a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 21 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 24, 29 fok között alakul.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Az időszak első felében mérsékelt, később egyre erősebb gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Szombat estétől több alkalommal is várható zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 31 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. július 17. 24,0 °C +1,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 38,6 °C (2007) legalacsonyabb hőmérséklet: 8,5 °C (1924)

OMSZ: 2018. július 18. 12:30 (10:30  UTC)  [pdhw]