Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. július 15. hétfő

Az időjárási helyzet Európában

Annak ellenére, hogy ciklonok mindössze a kontinens peremvidékein - Írországtól nyugatra és a Kelet-európai-síkságon örvénylenek, igazán nyári meleg mégis mindössze csak a mediterrán térségben van. Mindössze a Bordeaux-Milánó-Athén vonaltól délre emelkedik napközben 30 fok fölé, és ezen a területen belül is csak kevés helyen 35 fok köré a hőmérséklet a sok napsütés hatására. Európa középső területei fölé ugyanis északias áramlással hűvösebb levegő áramlik, így másutt 20 fok körüli, vagy kevéssel 20 fok feletti maximumok jellemzőek, bár Stockholm környékén 26 fokot mérnek. A légtömegek határain azonban több helyen is, így az Alpok környékén és Kelet-, Délkelet-Európában több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok felhőszakadás kíséretében. Kedd estig hazánk időjárásában annak ellenére nem várható érdemi változás, hogy észak felől gyenge hidegfront érkezik, bár ez várhatóan az Északi-Kárpátokon jórésztfel is oszlik.

Magyarország időjárása

Vasárnap délelőtt a rétegfelhőzet gomolyossá vált, így délutánra országszerte erőteljes lett a gomolyfelhő-képződés, ám a Dunántúlon sokat sütött a nap. Késő délelőttől északról dél felé mozgó záporok, zivatarok alakultak ki, nagyobb számban a Balatontól keletre. A hőmérséklet csúcsértéke 22 és 27 fok között alakult. Éjszaka fokozatosan mindenütt megszűnt a csapadék, jelentősen csökkent a felhőzet. Hajnalra általában 8 és 14 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 20 mm között volt. Délelőtt napos, gomolyfelhős idő volt, a hőmérséklet 11 órára 21 és 25 fok közé emelkedett. A Balaton hőmérséklete Siófoknál ugyanekkor 20 fok volt.

A főváros külterületén vasárnap a hőmérséklet napi középértéke 18,6 fok volt, ez 3,4 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 23 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1013 hPa, változatlan.

Előrejelzés az ország területére kedd estig:

Ma és holnap is gomolyfelhős, napos időre számíthatunk az ország döntő részén csapadék nélkül. Ma azonban a középső és délnyugati megyékben, kedden pedig az északi megyesávban több lehet a gomolyfelhő, és ezeken a tájakon néhol futó zápor is előfordulhat, sőt ma a Dráva mentén egy-egy zivatar sem teljesen kizárt. Az északi, északnyugati szelet napközben élénk széllökések kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 14 fok között várható, de a szélvédett északi völgyekben, és az Alföld hidegre érzékeny helyein 4, 8 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 25 és 29 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Az időszak elején és végén többnyire csak kevés felhő zavarja a napsütést, közte erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Csütörtökön nyugaton, pénteken az országban szórványosan valószínű zápor, zivatar, egyébként nem valószínű csapadék.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének legfeljebb 5-10 százalékán fordulhat elő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti 8, 16 fokról 13, 18 fokig emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet az időszak első felében 25 és 29, szombaton már 27 és 31 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. július 14. 18,6 °C -3,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 37,7 °C (2011) legalacsonyabb hőmérséklet: 8,9 °C (1930)

OMSZ: 2019. július 15. 12:10 (10:10  UTC)  [pdhw]