Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. június 17. hétfő

Az időjárási helyzet Európában

Hullámzó frontzóna figyelhető meg nagyjából a Trondheim-Stockholm-Riga-Breszt-Pozsony vonalban. E vonal mentén illetve előtte többfelé fordul elő zápor, zivatar, Közép-Európában helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hull. Kontinensünk legmelegebb része jelenleg Kelet-Európa és a Balkán-félsziget, arrafelé 30, 35 fok közötti maximum-hőmérséklet jellemző, de a délies áramlás hatására a Balti-tenger mentén is 25, 27 fokig melegszik fel délutánra a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is a térségét kitöltő nedves, labilis légtömeg alakítja, így továbbra is többfelé kell záporra, zivatarra számítani.

Magyarország időjárása

Vasárnap a nap első felében jobbára napos időben volt részünk, majd erőteljessé vált a gomolyfelhő-képződés, és egyre többfelé alakultak ki záporok, zivatarok, amelyeket néhol felhőszakadás, illetve jégeső is kísért. A hőmérséklet csúcsértéke 27 és 36 fok között alakult, a 30 fok alatti értékek a Dunántúl északnyugati tájain fordultak elő. Éjszaka a záporok, zivatarok fokozatosan lecsengtek, ezzel együtt a felhőzet is csökkent. Hajnalra általában 16 és 21 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége több mérőállomásunkon is meghaladta az 50 mm-t, sőt Tokajból 91, Rakamazból pedig 144 mm-t jelentettek, ez utóbbi érték napi csapadékrekord! Délelőtt az ország nagyobb részén a gomoly- és fátyolfelhők mellett kisütött a nap, de északkeleten voltak borult területek is, és főként ott záporeső is kialakult. A hőmérséklet 11 órára 21 és 27 fok közé emelkedett. A Balaton vize Siófoknál ugyanekkor 24 fok volt.

A főváros külterületén szombaton a hőmérséklet napi középértéke 25,4 fok volt, ez 6,2 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 26 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1018 hPa, alig változik.

Előrejelzés az ország területére hétfő estig:

Erőteljes gomolyfelhő-képződésre és sok magasszintű felhőzetre készülhetünk ma és holnap is hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Mindkét nap többfelé kell záporra, zivatarra számítani, de ma a Nyugat-Dunántúlon és a fővárostól északkeletre fekvő területen, kedden pedig a Dunántúl északi felén kisebb a csapadék valószínűsége. A heves zivatarokat felhőszakadás, jégeső is kísérheti. Hétfő estig az északi, északkeleti szelet még élénk, illetve erős széllökések is kísérik, valamint zivatarban viharos szél is előfordulhat, holnap azonban a változó irányú szél már csak zivatar környékén erősödhet meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 25 és 31 fok között alakul.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Szerdán és szombaton több helyen, csütörtökön és pénteken inkább csak szórványosan számíthatunk záporra, zivatarra.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 90 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 32 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. június 16. 25,4 °C +6,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 34,3 °C (1986) legalacsonyabb hőmérséklet: 5,0 °C (1923)

OMSZ: 2019. június 17. 13:00 (11:00  UTC)  [pdhw]