Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. december 12. csütörtök

Az időjárási helyzet Európában

A Kelet-európai-síkság időjárását magasnyomás alakítja, így arrafelé borult, alapvetően csapadékmentes az idő. Ugyanakkor hideg levegő érkezett a térségbe, ezért éjszaka már többfelé -10 fok alatt volt a minimum. Európa többi részén ciklonok és frontok fejtik ki hatásukat. A Földközi-tenger keleti medencéje fölött örvénylő ciklon Görögországban többfelé jelentős mennyiségű csapadékot okozott. Tőle nyugatra Finnországtól Olaszországig egy frontzóna húzódik, felhőzetéből az eső mellett északon és a hegyekben havazás is előfordult. A Brit-szigeteket is elérte egy frontrendszer, amely a további erősödés jeleit mutatja. A hőmérséklet csúcsértéke kontinensünk túlnyomó részén 0 fok felett alakul, sőt az Ibériai-, valamint az Appennini-félszigeten helyenként a 15, 20 fokot is meghaladja. A Kárpát-medence időjárását először a nyugat felől érkező frontrendszer, majd pénteken a tőlünk délre képződő mediterrán ciklon alakítja.

Magyarország időjárása

Szerdán a Tiszántúlon többnyire erősen felhős volt az ég, északkeleten néhol kisebb eső is esett, másutt túlnyomóan derült, napos, száraz idő volt. A hőmérséklet csúcsértéke 0 és +8 fok között változott. Éjszaka délkelet felől szinte mindenütt beborult az ég. Hajnalban a Duna-Tisza közén szórványosan volt szitálás, esett az eső, helyenként gyenge havazás, ónos eső is előfordult. Hajnalra -7 és +3 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 2 mm között volt. Délelőtt a keleti, északkeleti határvidék kivételével borult volt az ég, egyre kevesebb helyen fordult elő csapadék. A hőmérséklet 11 órakor -1 és +9 fok között alakult.

A főváros külterületén szerdán a hőmérséklet napi középértéke 2,5 fok volt, ez 1,6 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 2 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1010 hPa, gyengén süllyed.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de ma keleten, északkeleten szakadozottabb felhőzetre van kilátás. Több helyen és több alkalommal várható csapadék. Délután, éjszaka a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében az eső mellett, havas eső, hó is hullhat; a Dunától keletre, illetve péntek napközben már országszerte eső valószínű. Ma alapvetően mérsékelt marad a légmozgás, majd holnap délire fordul és főként a Dunántúlon több helyen megerősödik a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul, keleten lesz enyhébb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 2 és 10 fok között várható, délkeleten a magasabb értékekkel.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Szombaton nyugat felől csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen megszűnik az eső. Ezt követően változóan felhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel, csapadék nélkül.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 30 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet vasárnap várható, akkor +2 és -3 fok közé hűl le a levegő, a legenyhébb pedig keddre virradóan lesz, amikor 2, 9 fok valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet a szombati 2, 8 fokról keddre 9, 16 fokig emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól:

2019. december 11. 2,5 °C +1,6 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult:

legmagasabb hőmérséklet: 16,0 °C (1915) legalacsonyabb hőmérséklet: -15,3 °C (1902)

OMSZ: 2019. december 12. 12:30 (11:30  UTC)  [pdhw]