Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. augusztus 19. hétfő

Az időjárási helyzet Európában

Egy magasnyomású zóna húzódik a kontinens déli, délkeleti harmada felett. Az alacsony nedvességtartalmú levegő miatt felhők alig zavarják a napsütést, csapadékról sem érkezik jelentés. A hőmérséklet pár fokkal meghaladja az ilyenkor szokásos átlagot, délután általában 30 és 38 fok közötti értékeket mérnek, de Spanyolországban 39, 42 fok is előfordul. Más jellegű az időjárás a Kelet-európai-síkság térségében, ahol egy ciklon felhőzetéből elszórtan esik az eső, zápor. Szintén egy alacsony nyomású légköri képződmény örvénylik a Feröer-szigetek felett, amelynek hosszan elnyúló frontrendszere jelenleg Finnországtól Németországon át egészen az Ibériai-félsziget északi részéig húzódik. Az eső, zápor mellett itt néhol zivatar is kialakul, helyenként 50 mm-t meghaladó csapadék gyűlt össze 24 óra alatt. Ezeken a felhős, csapadékos területeken többnyire 16 és 25 fok közé emelkedik a hőmérséklet a délután folyamán. Az említett frontrendszer kedd estig a Kárpát-medence közelébe araszol, az ország döntő részén viszont folytatódik a napos, meleg, csapadékmentes időjárás.

Magyarország időjárása

Vasárnap kezdetben réteges melegfronti felhőzet borította az ország nagy részét, majd a délelőtt folyamán gyorsan csökkent a felhőzet mennyisége, délután már csak keleten voltak felhősebb tájak. Délelőtt egy-egy helyen jelentéktelen zápor még előfordult. A hőmérséklet csúcsértéke általában 26 és 32 fok között alakult, de a Fertő térségében 33, 34 fokot is mértek. Éjszaka nyugodt, csapadékmentes idő volt, csak kevés fátyolfelhő sodródott be nyugat felől. Hajnalra 11 és 21 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig mérőállomásainkon mért csapadékmennyiség sehol sem érte el az 1 mm-t. Délelőtt az ország döntő részén felhőtlen volt az ég. A hőmérséklet 11 órára 24 és 31 fok közé emelkedett. A Balaton hőmérséklete Siófoknál ugyanekkor 24 fok volt.

A főváros külterületén vasárnap a hőmérséklet napi középértéke 22,6 fok volt, ez 0,4 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 29 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1017 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területére kedd estig:

Ma és holnap is napos idő várható, csupán az északnyugati, északi tájak felett lehet némi felhőzet. Az ország döntő részén nem valószínű csapadék, csak Sopron térségébe sodródhat be esténként, illetve éjszaka egy-egy zápor vagy zivatar. A délies, ma északnyugaton átmenetileg az északira forduló szelet időnként élénk lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 21 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 31 és 35 fok között alakul.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható. Csak helyenként fordulhat elő zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 14 és 20 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 25 és 35, majd 27 és 32 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól:

2019. augusztus 18. 22,6 °C +0,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult:

legmagasabb hőmérséklet: 38,2 °C (1892) legalacsonyabb hőmérséklet: 8,0 °C (1960)

OMSZ: 2019. augusztus 19. 12:00 (10:00  UTC)  [pdhw]