Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2006. április 7. péntek

Az időjárási helyzet Európában

A balti államoktól a Kelet-európai-síkság nyugati területein át egészen Dél-Olaszországig frontrendszer húzódik, amely mentén erősen felhős az ég, többfelé esik az eső. A front mögött áramló hidegebb levegő hatására az északi részeken a délutáni hőmérséklet csupán 5 fok körül, a Balkán-félszigeten kevéssel 10 fok felett alakul. Ugyancsak ciklonális hatások alakítják a Brit-szigetek, valamint a Skandináv-félsziget időjárását, arrafelé is gyakran felhős, helyenként csapadékos az idő. A kontinens középső területeire viszont magasnyomás nyúlik be. Kevés a felhő, csapadékról nem érkezik jelentés. A következő 36 órában a Kárpát-medence időjárását is az említett anticiklon határozza meg, napos idő várható, a fagyos éjszaka után szombaton már erősödik a nappali felmelegedés.

Magyarország időjárása

Csütörtökön borult volt az ég, és az északnyugati országrész kivételével többfelé esett az eső, záporeső, nyugaton és a magasabban fekvő helyeken havas eső, havazás is előfordult. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége csapadéknyom és 12 mm között volt. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 6 és 11 fok között alakult. Napközben sokfelé fújt erős, helyenként viharos északi szél. Hajnalra -3 és +5 közé hűlt le a levegő, az Északi-középhegység völgyeiben -5 fokot is mértek. Délelőtt délen és keleten még erősen felhős volt az ég, néhol esett az eső. Helyenként megerősödött az északi szél. A hőmérséklet 11 órára 6 és 9 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén csütörtökön a hőmérséklet napi középértéke 6,1 fok volt, ez 5,1 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 9 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1016 hPa, alig változik.

Várható időjárás szombat estig:

Délen és keleten is tovább csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék, és az ország nagy részén már több órára kisüt a nap. Holnap országszerte napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északi szél keleten még néhol megerősödik, majd éjszakára mindenütt mérséklődik a légmozgás. Szombaton a Dunántúlon megélénkül a déli szél. Hajnalban ködfoltok képződnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 15 fok körül valószínű.

Homokiné Ujváry Katalin s.k.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2006. április 6. 6,1 C fok -5,1 C fok

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 25,9 C fok (1968) legalacsonyabb hőmérséklet: -3,2 C fok (1896)

OMSZ: 2012. január 6. 13:57 (12:57  UTC)  [pdhw]