Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. június 16. vasárnap

Az időjárási helyzet Európában

Dánia térségében alacsony nyomású légköri képződmény helyezkedik el. A ciklon frontjai mentén erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és zápor, zivatar is előfordul több helyen. A Brit-szigetek térségében húzódó okklúziós front mentén is felhősebb az idő, de itt már kevesebb helyen esik az eső, záporeső. Szárazföldünk többi részén alapvetően sokat süt a nap, és inkább csak a délutáni, kora esti órákban pattannak ki záporok, zivatarok. Európa délkeleti tájain továbbra is tombol a hőség. Nagyjából a Berlin-Trieszt vonaltól keletre, délkeletre, illetve a Földközi-tenger partvidékén melegszik fel a levegő 30 fok fölé, de akadnak olyan tájak, ahol 35, 36 fokot is mérnek. Azonban nem csak errefelé, hanem a Skandináv-félsziget nagy részén, valamint a Baltikum környékén is az ilyenkor szokásosnál melegebb az idő, ezeken a tájakon többnyire 20, 24 fok között alakulnak a csúcsértékek. A Kárpát-medencét elérő hullámzó frontálzóna hétfőn feloszlik felettünk. Bár a hőség holnapra szinte mindenhol megszűnik, de a nedves, labilis levegő miatt többfelé kell záporra, zivatarra számítani.

Magyarország időjárása

Szombaton a sok napsütés mellett a keleti megyékben kevés gomolyfelhő képződött, nyugatabbra több-kevesebb fátyolfelhő volt az égen. Mindössze egy-egy zivatar pattant ki Debrecen közelében. A hőmérséklet csúcsértéke 30 és 36 fok között alakult. Éjszakára a gomolyfelhők feloszlottak, inkább csak a Dunántúlon fordultak elő felhősebb körzetek, és ott néhol kisebb csapadék is hullott. Hajnalra általában 15 és 21 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon sehol sem haladta meg az 1 mm-t. Délelőtt az ország döntő részén napos időben volt részünk, inkább csak a nyugati országrészben volt kevés fátyol- és gomolyfelhő, és itt néhol zápor, zivatar is kialakult. A hőmérséklet 11 órára 23 és 33 fok közé emelkedett. A Balaton vize Siófoknál ugyanekkor 25 fok volt.

A főváros külterületén szombaton a hőmérséklet napi középértéke 27,1 fok volt, ez 7,3 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 32 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1013 hPa, alig változik.

Előrejelzés az ország területére hétfő estig:

Erőteljes gomolyfelhő-képződésre készülhetünk, ma még összességében több, holnap már kevesebb napsütéssel. Többfelé, hétfőn a Nyugat-Dunántúlon már kisebb eséllyel kell záporra, zivatarra számítani, amelyet néhol akár felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A szél estére a keleti országrészben is északira fordul, és elsősorban a Dunántúl északnyugati tájain, illetve a Nyírség tágabb környezetében megerősödik, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn jobbára 25 és 30 fok között alakul, de az északkeleti határvidéken 31, 32 fok is előfordulhat.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

A gomolyfelhő-képződés mellett kezdetben rövidebb, majd szerdától inkább már hosszabb napos időszakokra számíthatunk. Kedden még többfelé, majd elszórtan számíthatunk záporra, zivatarra.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 85 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. június 15. 27,1 °C +7,3 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 34,2 °C (1986) legalacsonyabb hőmérséklet: 4,5 °C (1913)

OMSZ: 2019. június 17. 11:10 (10:10  UTC)  [pdhw]