Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2020. január 14. kedd

Az időjárási helyzet Európában

Izland felett ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja az Északi-tengeren és Normandián át húzódik. A front mentén sok a felhő, és többfelé esik az eső. Előtte déli, délnyugati az áramlás, ami annyiban érezteti hatását, hogy a Balti-tenger környezetében is 4, 9 fokot mérnek a legmelegebb órákban, de a Kelet-európai-síkság nagy részén is fagypont felett alakul a csúcshőmérséklet. Dél- és Közép-Európa időjárását anticiklon alakítja, emiatt a mediterrán térségben napos, száraz idő van, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 fok felett, a legdélibb tájakon a tengerpartokon 15, 17 fok körül alakul. Ugyanakkor a hegyek között, illetve a szárazföld belsejében tartósan megmarad a köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet, és fagypont körül marad a hőmérséklet. Szerda estig a Kárpát-medencében is borult, párás, foltokban tartósan ködös idő várható, csak kevés helyen szakadozhat fel a felhőzet.

Magyarország időjárása

Hétfőn az ország nagy részén borult, párás, helyenként tartósan ködös idő volt, ugyanakkor az Alpokalján és a Kisalföldön voltak napos helyek, valamint az 500-600 méternél magasabb tájakon is sütött a nap. A hőmérséklet csúcsértéke a ködös tájakon -4 és 0, a napos tájakon 1 és 5 fok között alakult. Éjszaka mindenhol borult, párás idő volt, ködfoltokkal. Hajnalra -6 és -1 fok közé hűlt le a levegő. Csak jelentéktelen hószállingózás, ónos szitálás fordult elő, mérőállomásainkon csapadékot nem regisztráltak. Délelőtt is borult, párás idő volt, a Mecsek térségében és attól északra felszakadozott a felhőzet. A hőmérséklet 11 órakor -4 és 0 fok között változott.

A főváros külterületén hétfőn a hőmérséklet napi középértéke -3,2 fok volt, ez 1,8 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet -3 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1028 hPa, gyengén emelkedik.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Az ország legnagyobb részén borult, párás, helyenként ködös idő várható, de napközben a Délnyugat-Dunántúlon felszakadozik, csökken a felhőzet, és ott néhány órára kisüt a nap. Éjszakára újra befelhősödik, és sokfelé képződik köd. Szerdán újra a Dunántúlon, de már nagyobb területen szakadozhat fel a felhőzet. A borult, ködös tájakon helyenként hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. A déli, délkeleti szél ma a Dunántúlon néhol megélénkül, holnap meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és 0 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában -2 és +4, a napos tájakon 5, 8 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Az ország nagyobb részén borult, párás, foltokban ködös idő várható, csak kisebb körzetekben süthet ki hosszabb-rövidebb időre a nap, majd vasárnap már nagyobb területen lehet több-kevesebb napsütés. Elszórtan várható szitálás, ónos szitálás, hószállingózás, szombaton a Dunántúlon kisebb havazás, havas eső, eső.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2 és +3 fok között, a napos helyeken 5 fok körül valószínű, majd vasárnap 1, 7 fokra számíthatunk.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól:

2020. január 13. -3,2 °C -1,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult:

legmagasabb hőmérséklet: 15,3 °C (2007) legalacsonyabb hőmérséklet: -25,6 °C (1987)

OMSZ: 2020. január 14. 12:00 (11:00  UTC)  [pdhw]