Országos Meteorológiai Szolgálat

2020. február 20. csütörtök

Az időjárási helyzet Európában

Említést érdemlő magasnyomású képződmény csupán az Ibériai-félsziget fölött helyezkedik el szárazföldünkön, területén szinte zavartalanul napos, száraz az idő. Másutt ugyanakkor ciklonális hatások uralkodnak. Az északi és középső országokban egymást követik a nyugatról kelet felé gyorsan mozgó légköri frontok, többfelé esik az eső, havazást csupán Skandináviából, valamint a hegyekből jelentenek. Emellett ciklon örvénylik az Égei-tenger fölött, hatására a Balkán-félszigeten is csapadékos az időjárás, zivatarok is kialakulnak. A Skandináv-félsziget északi vidékeit leszámítva - ahol napközben is fagy - kontinensünkön mindenütt meghaladja a hőmérséklet a sokévi átlagot. A következő 36 órában a Kárpát-medence fölött előbb egy meleg-, majd egy hidegfront halad át, így folytatódik a nagyrészt enyhe idő, de a hidegfront mögött pénteken sokfelé lesz viharos a szél.

Magyarország időjárása

Szerdán az északkeleten képződött ködfoltok a déli órákra megszűntek. A Tiszántúlon még több órára kisütött a nap, majd nyugat felől ott is erősen megnövekedett a felhőzet. Délelőtt a Dunántúlon, a nap második felében keletebbre is egyre több helyen fordult elő kisebb eső, záporeső. Kora délután Sopron környékén egy-egy viharos széllökés is előfordult délnyugati irányból. A hőmérséklet csúcsértéke 8 és 13 fok között változott. Este, késő este erősen felhős vagy borult volt az ég, és többfelé esett az eső, az északi hegyekről havas esőt, Kékestetőről havazást is jelentettek. Éjfél körül északnyugat felől gyors felhőzetcsökkenés kezdődött, reggelre már a középső tájakon is kiderült az ég. Hajnalra -4 és +5 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 4 mm között volt. Délelőtt keleten többnyire erősen felhős idő volt, és többfelé esett az eső, a Tiszától nyugatra azonban nagy területen szinte zavartalanul sütött a nap. A hőmérséklet 11 órára 4 és 9 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén szerdán a hőmérséklet napi középértéke 5,6 fok volt, ez 4,2 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 8 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1024 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Ma délután az északkeleti határvidéken még sok lesz a felhő, másutt gomolyfelhős, napos idő várható. Keleten, északkeleten fordulhat elő néhol gyenge eső, zápor, a hegyekben esetleg hózápor. Éjszaka nyugat felől eleinte vékonyabb felhők érkeznek, majd hajnaltól egyre nagyobb területen vastagodni kezd a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, záporeső, északnyugaton néhol esetleg havas eső is. A hajnali, reggeli órákban keleten helyenként köd képződhet. Pénteken a nap első felében döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég délnyugaton néhol, másutt többfelé esővel, az északkeleti vidékeken havas eső, hó is valószínű. Délután a csapadék egyre inkább a keleti megyékre koncentrálódik, és előbb a Dunántúlon, estétől a középső, majd a keleti megyékben is gyorsan csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kiderül az ég. Ma az északnyugati, északi szél nagy területen megélénkül, néhol megerősödik. Estére délnyugatira fordul, és mérséklődik a légmozgás, majd holnap napközben sokfelé megerősödik, főleg az északi és középső részeken viharossá fokozódik az ismét északnyugatira forduló szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +3 és -4 fok között alakul, a Dunántúlon lesz az enyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken az ország északkeleti harmadán 2 és 6, másutt többnyire 7 és 12 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, és a délnyugati országrész kivételével több helyen alakulhat ki eső, zápor, az időszak többi részében nagyrészt napos, száraz időre számíthatunk.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szombaton 0 és -6, később többnyire 1 és 7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton és hétfőn általában 7 és 13, vasárnap és kedden jobbára 10 és 16 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól:

2020. február 19. 5,6 °C +4,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult:

legmagasabb hőmérséklet: 16,7 °C (1990) legalacsonyabb hőmérséklet: -20,4 °C (1940)

OMSZ: 2020. február 20. 12:12 (11:12  UTC)  [pdhw]