Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. július 22. vasárnap

Az időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk nyugati részének időjárását anticiklonális hatások alakítják, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. Ugyanakkor Izland fölött ciklon örvénylik, emiatt arrafelé és a Brit-szigetek térségében sok a felhő, és helyenként esik az eső. Kontinensünk más területei fölött sekély ciklonális mező helyezkedik el, területén erősen felhős és napos tájak, illetve időszakok egyaránt előfordulnak, elszórtan záporok, zivatarok is kialakulnak néhol felhőszakadással. A legmagasabb nappali hőmérséklet Nyugat-Európában többnyire 19 és 26, másutt általában 24 és 32 fok között alakul. A legmelegebb Spanyolország déli részén van, ahol a délutáni órákra 33 és 36 fok közé melegszik fel a levegő. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását nagyrészt a fent említett sekély ciklonális mező alakítja, továbbra is többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására.

Magyarország időjárása

Szombaton délelőtt napos idő volt kevés gomolyfelhővel. A délután második felére a Dunántúlon vált erőteljesebbé a gomolyfelhő-képződés, és ott alakult ki egyre növekvő számban zápor, zivatar, néhol viharos széllel, felhőszakadással. A hőmérséklet csúcsértéke 28 és 34 fok között változott. Éjszaka többnyire erősen felhős volt az ég, többfelé fordult elő zápor, zivatar. Hajnalra 15 és 20 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon többnyire csapadéknyom és 23 mm között volt, de Hegyeshalomról 70 mm-t jelentettek. Délelőtt többnyire erősen felhős volt az ég, csak rövid napos időszakok voltak, többfelé fordult elő zápor, zivatar. A hőmérséklet 11 órára 19 és 27 fok közé emelkedett. A Balaton vize Siófoknál ugyanekkor 23 fok volt.

A főváros külterületén szombaton a hőmérséklet napi középértéke 24,0 fok volt, ez 1,8 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 23 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1010 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Reggelig többnyire erősen felhős lesz az ég, csak rövid napos időszakokra számíthatunk. Több helyen, több alkalommal is várható eső, zápor, zivatar néhol felhőszakadással. Holnap eleinte sok lesz a felhő, és többfelé valószínű eső, zápor, zivatar, majd a déli óráktól fokozatosan szakadozik, gomolyosodik, majd csökken a felhőzet. Kezdetben több helyen, majd egyre inkább a déli és a középső országrészben alakul ki eső, zápor, zivatar, felhőszakadás. Ma általában mérsékelt marad a légmozgás, éjszaka a Nyugat-Dunántúlon, holnap többfelé megerősödik az északi, északnyugati szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 24 és 30 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

A többórás napsütés mellett gomolyfelhő-képződés várható szórványosan záporral, zivatarral.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén csak lokálisan fordulhat elő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 33 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. július 21. 24,0 °C +1,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 39,0 °C (2007) legalacsonyabb hőmérséklet: 6,3 °C (1949)

OMSZ: 2018. július 22. 11:58 (09:58  UTC)  [pdhw]