Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. szeptember 15. vasárnap

Az időjárási helyzet Európában

Hozzávetőleg az 55. szélességi körtől északra gyorsan követik egymást az időjárási frontok. Ennek hatására az északi tájakon gyakran fordul elő eső, záporeső, többfelé fúj erős szél. A hőmérséklet ezeken a területeken 11 és 18 fok között alakul, de a Skandináv-félszigeten már vannak helyek, ahol 10 fokot sem mérnek. Ezzel szemben Európa nyugati és középső részén magasnyomású zóna figyelhető meg. Területén napos, száraz, eseménytelen időjárás uralkodik, a délutáni órákra többnyire 20 és 28 fok közé melegszik fel a levegő, de Franciaország déli részén 29, 32 fok is előfordul. A mediterrán országokban is sok a napsütés, csak Spanyolországban vannak csapadékos helyek, ott csak 20, máshol 30 fok körüli a maximum-hőmérséklet. A következő 36 órában a frontok pályája délebbre helyeződik, hétfő délutántól észak felől hidegfront közelíti meg a Kárpát-medencét.

Magyarország időjárása

Szombaton a nyugati megyékben átmenetileg voltak erősebben felhős területek is, az ország döntő részén azonban a többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződtek. Estére már általában jelentősen csökkent a felhőzet. Csapadékot sehonnan sem jelentettek. A hőmérséklet csúcsértéke 21 és 28 fok között változott. Éjszaka nagyrészt derült volt az ég, a Dunántúl északnyugati részén képződött rétegfelhőzet. Hajnalra általában 3 és 10 fok közé hűlt le a levegő, de a felhősebb helyeken 11, 14 fokot is mértek. Délelőtt a Dunántúlon is feloszlott a felhőzet, és zavartalanul sütött a nap. A hőmérséklet 11 órára 17 és 23 fok közé emelkedett. A Balaton hőmérséklete Siófoknál ugyanekkor 21 fok volt.

A főváros külterületén szombaton a hőmérséklet napi középértéke 20,0 fok volt, ez 2,8 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 20 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1028 hPa, mérsékelten süllyed.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Hétfő kora délutánig derült idő várható, majd észak felől fátyolfelhőzet érkezik, illetve már gomolyfelhők is képződhetnek, de csapadék estig még nem valószínű. Reggelig gyenge vagy mérsékelt marad a légáramlás, hétfőn napközben a főváros környékén, az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön megélénkül, néhol megerősödik a nyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 12 fok között alakul, de az északi völgyekben, a Nyírségben és a Duna-Tisza közén 2, 4 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 24 és 29 fok között várható.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Kezdetben erősen felhős vagy borult lesz az ég, és több helyen lehet eső, zápor, esetleg zivatar is. Szerdára felszakadozik a felhőzet, majd gomolyfelhős, napos idő várható egy-egy futó záporral. Szerdán nagy területen lesz erős, olykor viharos az északnyugati, északi szél.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 20 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kezdetben általában 11 és 17, szerda hajnaltól többnyire 0 és 10 fok között alakul, többfelé talajmenti fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 17 és 25 fokról az időszak második felére 14 és 18 fok közé csökken.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól:

2019. szeptember 14. 20,0 °C +2,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult:

legmagasabb hőmérséklet: 36,5 °C (1947) legalacsonyabb hőmérséklet: 3,0 °C (1978)

OMSZ: 2019. szeptember 15. 13:12 (11:12  UTC)  [pdhw]