Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. július 22. hétfő

Az időjárási helyzet Európában

Európa északnyugati részén többközéppontú ciklon található, amelynek hatására arrafelé többnyire erősen felhős az ég, és főként a ciklonhoz tartozó frontok mentén több helyen esik az eső, záporeső. Szintén ciklon okoz felhős, helyenként csapadékos időt az Ural előterében. Szárazföldünk más tájain anticiklonális hatások érvényesülnek, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet a felhősebb északnyugati, északi vidékeken 13, 22, másutt általában 24, 33 fok között alakul. A legmelegebb a Pireneusi-félszigeten van, ahol a délutáni órákra többfelé 35, 40 fokig emelkedik a hőmérséklet. Kedd estig a Kárpát-medence fölé a nyugati anticiklon peremén változó nedvességtartalmú, az északkeleti tájakra néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik, ott kissé gyengül a nappali felmelegedés.

Magyarország időjárása

Vasárnap kezdetben változó mennyiségű fátyol- és gomolyfelhő volt az égen, majd északnyugat felől megnövekedett a felhőzet. Az északi tájakon szórványosan alakult ki zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödött, a Fertő térségében helyenként viharossá is fokozódott. A hőmérséklet csúcsértéke általában 30 és 36 fok között változott. Éjszaka változóan felhős volt az ég, eleinte északon, északkeleten zápor, zivatar még előfordult, majd megszűnt a csapadék. Hajnalra általában 14 és 22 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon többnyire csapadéknyom és 28 mm között alakult, de Tiszaújvárosból 42 mm-t jelentettek. Délelőtt a fátyol- és a kevés gomolyfelhő mellett sütött a nap. A hőmérséklet 11 órára 22 és 29 fok közé emelkedett. A Balaton hőmérséklete Siófoknál ugyanekkor 23 fok volt.

A főváros külterületén vasárnap a hőmérséklet napi középértéke 25,1 fok volt, ez 2,9 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 27 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1022 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

Ma a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható, főként északkeleten, keleten, valamint a nyugati határnál helyenként zápor előfordulhat. Éjszaka változóan felhős idő lesz, de a hajnali órákban északon, északkeleten megvastagszik a felhőzet, északkeleten néhol zápor kialakulhat. Holnap északkeleten, északon eleinte felhős lesz az ég, majd a déli óráktól fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, helyenként zápor lehet. Másutt a változó felhőzet mellett több órára kisüt a nap, csapadék nem valószínű. Az északi, északnyugati szél napközben megélénkül, holnap több helyen meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 26 és 32 fok között alakul, de északkeleten pár fokkal hűvösebb lesz.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Sok napsütésre, nappali gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Péntekig csapadékra kicsi az esély, a hét második felében azonban néhol már előfordulhat zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén legfeljebb elvétve lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13, 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. július 21. 25,1 °C +2,9 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 39,0 °C (2007) legalacsonyabb hőmérséklet: 6,3 °C (1949)

OMSZ: 2019. július 22. 11:58 (09:58  UTC)  [pdhw]