Országos Meteorológiai Szolgálat

2020. február 22. szombat

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk délnyugati részén anticiklon okoz napos, száraz időt, ezzel szemben Európa északi részén gyorsan átvonuló frontok teszik változékonnyá az időjárást. A Norvég-tenger térségében markáns ciklon örvénylik, amelynek hullámzó frontrendszere a Skandináv-félszigetet, illetve Nagy-Britanniát is keresztülszeli. A felhős idő mellett eső, záporeső, helyenként havazás is előfordul. Kissé keletebbre, a Kelet-európai-síkság környékén szintén egy front húzódik, amely többfelé okoz szeles, csapadékos időjárást. A Kárpát-medencét vasárnap estig több időjárási front is eléri, így változékony időre készülhetünk.

Magyarország időjárása

Pénteken kezdetben erősen felhős volt az ég, többfelé alakult ki eső, havas eső, kisebb havazás, majd a Dunántúlon csökkenni kezdett a felhőzet és a csapadék súlypontja kelet felé helyeződött. Délután főként északon, északkeleten fordult elő vegyes halmazállapotú csapadék, illetve havazás, kora este inkább már csak eső, zápor volt jellemző délkeleten. Az északnyugati szél nagy területen volt erős, az Észak-Dunántúl és a főváros térségében viharos. Pápán 103 km/h-s széllökés is előfordult. A hőmérséklet csúcsértéke 2 és 14 fok között változott. Éjszaka a Tiszántúlon is kiderült az ég, és megszűnt a csapadék. Hajnalra +1 és -9 fok közé hűlt le a levegő, Zabarban mérték a legalacsonyabb értéket. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 7 mm között volt. Délelőtt a Dunántúl fölé nyugat felől vékony, szakadozott felhősáv érkezett, de a keleti országrészben végig zavartalan volt a napsütés. A hőmérséklet 11 órára 3 és 12 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén pénteken a hőmérséklet napi középértéke 3,8 fok volt, ez 1,8 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 8 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1031 hPa, gyengén süllyed.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Ma nyugat felől szakadozott, vékony frontális felhőzet vonul át az országon, majd éjszaka mindenütt befelhősödik az ég, és vasárnap az erősen felhős ég mellett csak rövidebb napos időszakok fordulhatnak elő. Az éjszaka második felétől elsősorban az északi tájakon helyenként, holnap délutántól az északi, északkeleti megyékben már elszórtan valószínű kisebb eső, záporeső. A délnyugati szél többfelé megélénkül, néhol megerősödik, majd hajnaltól az északi területeken nyugatira, északnyugatira fordul, több helyen megerősödik, estétől pedig már nagyobb területen viharossá fokozódik.

A hőmérséklet hajnalban -2 és +7 fok között alakul, a szelesebb északnyugati tájakon lesz enyhébb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 9 és 16 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Többször erősen megnövekszik a felhőzet, emellett hosszabb-rövidebb napos időszakok valószínűek. Hétfőn éjszaka, illetve szerdán többfelé várható eső, míg kedden és csütörtökön inkább csak helyenként lehet záporeső.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3 és +6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden jobbára 10 és 17, míg a többi nap 6 és 12 fok várható. Az időszak végén kissé hidegebb lesz.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól:

2020. február 21. 3,8 °C +1,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult:

legmagasabb hőmérséklet: 17,0 °C (1990) legalacsonyabb hőmérséklet: -17,0 °C (1929)

OMSZ: 2020. február 22. 12:02 (11:02  UTC)  [pdhw]