Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. március 19. kedd

Az időjárási helyzet Európában

Lappföldtől a Kelet-európai-síkságon át a Balkánig hidegfront húzódik, amely mögött Közép-Európa fölé is hidegebb levegő érkezett. A front mentén több helyen esik az eső, északon, illetve a hegyekben havazik. Ciklontevékenység miatt változékony az idő az Atlanti-óceán legészakibb részén, frontjai egyelőre csak Izland és a Brit-szigetek időjárására vannak hatással. Kontinensünk keleti, délkeleti, illetve délnyugati részén anticiklon található, arrafelé nagy területen tartósan napos az idő. A hőmérséklet csúcsértéke Oroszországban és a Skandináv-félszigeten többnyire 0 és +6 fok között alakul. Közép- és Nyugat-Európában 8, 14, a mediterrán térségben 13, 20 fok a jellemző maximum, de a Balkán-félszigeten 25 fok körüli értéket is mérnek. A Kárpát-medence fölé éjszaka száraz levegő érkezik, a derült, kevésbé szeles tájakon nagy területen fagyra kell számítani, majd szerdán napos idő várható gomolyfelhőkkel.

Magyarország időjárása

Hétfőn keleten, délkeleten még több órára kisütött a nap, másutt többnyire erősen felhős volt az ég, és főként a Dunántúlon és északon fordult elő eső, záporeső. Több helyen megerősödött, kezdetben néhol viharossá fokozódott az északnyugati szél, majd délután mérséklődött a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke 5 és 19 fok között változott, kelet felé haladva volt egyre melegebb. Éjszaka általában erősen felhős vagy borult volt az ég, délkeleten is kialakult eső, záporeső. Hajnalra általában 0 és +6 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 11 mm között volt. Délelőtt keleten tartósan napos tájak is voltak, másutt erősen felhős vagy borult volt az ég. Csapadékról nem érkezett jelentés. A hőmérséklet 11 órára 6 és 13 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén hétfőn a hőmérséklet napi középértéke 9,1 fok volt, ez 2,3 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 9 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1024 hPa, mérsékelten emelkedik.

Előrejelzés az ország területére szerda estig:

Ma napközben az ország nagyobb részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, a Tiszántúlon lehetnek hosszabb napos időszakok. Estétől északnyugat felől egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, illetve kiderül az ég, reggelre már csak délen maradhatnak felhős körzetek. Holnap napos időre számíthatunk, a Dunántúlon helyenként több, másutt kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, elsősorban az Alföld északi felén napközben helyenként erős lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +4 fok között alakul, délkeleten valószínű az enyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 9 és 14 fok között várható, északnyugaton lesz a hűvösebb.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütésre számíthatunk. Az időszak nagy részén csapadék nem várható, de vasárnap északon néhol zápor már előfordulhat.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti -1, -6 fokról az időszak végére 2, 7 fok közé emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 11, 16, majd 14, 21 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. március 18. 9,1 °C +2,3 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 24,1 °C (1921) legalacsonyabb hőmérséklet: -10,5 °C (1941)

OMSZ: 2019. március 19. 12:28 (11:28  UTC)  [pdhw]