Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. július 15. vasárnap

Az időjárási helyzet Európában

Európa nagy részének időjárását helyi hatások alakítják. Az időjárási frontok a kontinens északnyugati partvidéke mentén vonulnak. A szárazföld nyugati felén továbbra is magasnyomás húzódik, Kelet-Európa felett pedig sekély ciklonális mező és egy magassági hidegörvény található. A hőmérséklet a legtöbb helyen a nyár közepének megfelelő. Dél-Európában többfelé 30 fok fölé melegszik a levegő, Spanyolországban 39, Cipruson 41 fokot is mérnek, és továbbra is 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet a Fekete-tengertől északkeletre. A legtöbb felhő a Lengyelország feletti magassági örvény területén van. A hatására kialakuló záporok, zivatarok a Kárpát-medence északkeleti részét is elérik. Hétfőn ebben az időjárási helyzet nem várható változás, meleg időre számíthatunk helyenként záporral, zivatarral, a Kárpát-medence középső területein a legkisebb a csapadék esélye.

Magyarország időjárása

Szombaton az ország nagy részén sütött a nap, de északkeleten és nyugaton, délnyugaton erőteljesebb volt a gomolyfelhő-képződés, és ott helyenként zápor, zivatar is kialakult néhol viharos széllökéssel. A középső országrészben többfelé megerősödött az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 25 és 32 fok között változott. Éjszaka délnyugaton is megszűnt a csapadék, mindenütt csökkent a felhőzet. Hajnalra 10 és 20 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon általában csapadéknyom és 5 mm között volt, de nyugaton helyenként lényegesen több esett. Szentgotthárdról 32, Szalafőről 37 mm-t jelentettek. Délelőtt az északkeleti határnál képződtek gomolyok, a legtöbb helyen zavartalanul sütött a nap. A hőmérséklet 11 órára 21 és 29 fok közé emelkedett. A Balaton vize Siófoknál ugyanekkor 24 fok volt.

A főváros külterületén szombaton a hőmérséklet napi középértéke 23,3 fok volt, ez 1,3 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 27 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1014 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Ma is, holnap is az ország északkeleti, keleti, illetve nyugati, délnyugati harmadában lehet időnként több a felhő, és ezeken a területeken helyenként zápor, zivatar is várható. Az északnyugati szél napközben élénk lesz, szélerősödésre zivatarok környezetében és néhol a középső területeken számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 13 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 25 és 32 fok között valószínű, északkeleten és a nyugati határnál lehet a hűvösebb.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Kezdetben gomolyfelhős, napos idő várható, majd szerdára mindenütt fokozatosan beborul az ég. Az időszak végére csökken a felhőzet, pénteken már sok napsütés valószínű. Kedd estétől egyre több helyen számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, az időszak végén már csak elszórtan lehet csapadék. Szerdán nagy területen viharossá fokozódik az északnyugati szél.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 32 fok között várható, szerdán lesz a leghűvösebb idő.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. július 14. 23,3 °C +1,3 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 37,7 °C (2011) legalacsonyabb hőmérséklet: 8,9 °C (1930)

OMSZ: 2018. július 15. 12:04 (10:04  UTC)  [pdhw]