Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. május 23. csütörtök

Az időjárási helyzet Európában

A Kárpát-medence fölött található annak a sekély ciklonnak a középpontja, amely már napok óta meghatározza Közép-Európa időjárását. Bár már fokozatosan gyengül, még többfelé okoz a térségben felhős időt és esőt, záport, néhol zivatart. Cseh- és Lengyelországban 24 óra leforgása alatt pedig helyenként jelentősebb, 70-80 mm-t meghaladó csapadék is összegyűlt. Ugyancsak ciklonok örvénylenek a Brit-szigetek térségében, illetve a Balkán-félsziget felett, ahol a frontok útját vastag, összefüggő felhőzet jelzi, és több helyen fordul elő eső, zápor. Délnyugat felől ezzel szemben egy anticiklon nyúlik be a kontinens fölé. Ezekben az országokban sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. Skandinávia déli felén és a Fekete-tengertől északra a hőmérséklet több fokkal meghaladja a sokévi átlagot, délután általában 21 és 27 fok között alakul a csúcsérték. Szintén meleg van a déli országokban, ahol a maximumok 27 és 32 fok között változnak, míg a köztes területeken 13 és 24 fok közti értékeket mérnek. Az említett sekély ciklon hátoldalán még többnyire nedves levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, péntek estig elsősorban a középső és keleti országrészben várható csapadék.

Magyarország időjárása

Szerdán az ország északi felén többnyire erősen felhős vagy borult volt az ég, és többfelé fordult elő eső, záporeső, másutt az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap, elszórtan alakult ki zápor, helyenként zivatar, néhol jégeső is volt. A nyugati, északnyugati, keleten a délnyugati szél több helyen megerősödött, a magasabb helyeken néhol viharossá fokozódott. A hőmérséklet csúcsértéke 14 és 24 fok között változott, délnyugaton volt a legmelegebb. Éjszaka jobbára erősen felhős volt az ég, csak reggel vált szakadozottá a felhőzet. Elsősorban északkeleten és a délnyugati területeken fordult elő szórványosan eső, zápor. Hajnalra 10 és 15 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon általában csapadéknyom és 27 mm között volt, de Dobogókőn 43, a Nagy-Hideg-hegyen pedig 48 mm is összegyűlt. Délelőtt a szakadozott felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre a legtöbb helyen kisütött a nap, helyenként fordult elő záporeső. A hőmérséklet 11 órára 12 és 19 fok közé emelkedett. A Balaton vize Siófoknál ugyanekkor 14 fok volt.

A főváros külterületén szerdán a hőmérséklet napi középértéke 14,6 fok volt, ez 2,4 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 15 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1014 hPa, gyengén emelkedik.

Előrejelzés az ország területére péntek estig:

Északkeleten, keleten jobbára erősen felhős idő várható, míg másutt a szakadozott, gomolyos felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Éjjel ezeken a tájakon fokozatosan csökken a felhőzet, majd pénteken a Dunántúl nyugati felén kissé felhős, napos idő ígérkezik. Keletebbre közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, de némi napsütés ott is lehet. Elsősorban a középső és keleti országrészben fordulhat elő csapadék, nagyobb számban ezen belül is keleten, ahol elszórtan zivatar is kialakulhat. Az erős, néhol viharos északnyugati szél kora délutántól fokozatosan csillapodik, pénteken jellemzően már csak élénk lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 17 és 22 fok között valószínű, délnyugaton lesz a legmelegebb.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Az időszak elején a sok napsütés mellett gomolyfelhő-képződés várható, emellett szórványosan zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Hétfőre megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és az időszak második felében sokfelé várható eső, zápor, szórványosan zivatar is.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 7 és 13, később 10 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 21 és 26 fok között valószínű, majd nyugaton 20 fok alá csökken.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. május 22. 14,6 °C -2,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 32,5 °C (2007) legalacsonyabb hőmérséklet: 1,0 °C (1911)

OMSZ: 2019. május 23. 12:12 (10:12  UTC)  [pdhw]