Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.03.28. kedd éjfélig

VIHAROS SZÉL

Hétfőn napközben egyre nagyobb területen feltámad az északnyugati szél, a déli óráktól a Dunántúlon, a főváros térségében és a Duna-Tisza közén (Pest és Bács-Kiskun térsége), majd késő délutántól már északkeleten is (Zempléni-hegység, Bodrogköz, Nyírség, Hajdúság) viharos, általában 70-90 km/h, de időnként akár 90 km/h-t meghaladó, egy-egy helyen a 100 km/h-t is elérő erősen viharos széllökésekre kell számítani. Az esti, éjszakai órákban ideiglenesen kissé csillapodik a légmozgás.

Kedden a délelőtti óráktól ismét viharossá fokozódik az északnyugati szél, a Dunántúlon és Pest, Bács térségében ~ 70-80 km/h-s lökések várhatók. Az esti óráktól fokozatosan veszít erejéből a szél.

KIADÓS ESŐ

A 24 órás csapadékösszeg a már nagyrészt lehullott mennyiséggel együtt a Dunántúlon 30-40 mm körül, míg másutt az ország nagy részén főként 20 mm környékén alakulhat.

Zivatar

Hétfőn napközben a Tiszántúlon, illetve a délnyugati területeken lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, melyekhez apró szemű jég, erős, viharos kifutószél és intenzív csapadék társulhatnak.

Kedden helyenként előfordulhat zivatar is a záporok mellett, legnagyobb valószínűséggel a Tiszántúlon és Borsod környékén. Az intenzív gócokat jégdara, hódara is kísérheti.

(Megj.: Az Északi-középhegység szélvédettebb részein hétfő este a gyorsan fagypont alá csökkenő hőmérséklet hatására a napközben leesett esővíz lefagyhat!)

2023.03.27. 10:01 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. március 27. 10:08 (08:08  UTC)  [iRhh]