Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. szeptember 18. kedd

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északi vidékein egy nagykiterjedésű frontrendszer húzódik, felhősávja Skandinávia nagy részén erősen felhős vagy borult időt időt okoz. Csapadékról is több helyről érkezik jelentés, Norvégia keleti tájain 20-35 mm is lehullott, másutt általában 5-10 mm a legjellemzőbb. A Helene nevű ex-hurrikán elérte a Brit-szigetek térségét, többfelé okozva jelentősebb mennyiségű csapadékot, illetve viharos széllökések is gyakorta előfordulnak. Az ex-hurrikán már megérkezése előtt trópusi viharrá szelídült, de még így is produkálhat 130 km/h-t meghaladó széllökéseket. Szárazföldünk többi részén még mindig főként magasnyomás dominál, így jobbára kevés felhő, sok napsütés a jellemző. A melegebb légtömegek elérték Európa középső részeit is, ezért ott 30, míg keletebbre 26, 28 fok körül alakul a hőmérséklet. Hűvösebb az idő a már említett frontrendszer mentén 13, 18 fok körül tetőzik a hőmérséklet a délutáni órákban. A legmelegebb az Ibéria-félsziget déli részén van, ott a 34 fokot is eléri a maximum-hőmérséklet. A Kárpát-medence időjárásában jelentős változás nem történik szerda estig, kissé több gomoly-, illetve fátyolfelhő valószínű.

Magyarország időjárása

Hétfőn a sok napsütés mellett több helyen jelentek meg fátyolfelhők, és néhol gomolyok is képződtek. Csapadék nem volt. A hőmérséklet csúcsértéke 24 és 29 fok között változott. Éjszaka jobbára derült volt az ég, de a hajnali órák környékén a középső országrészben előfordultak felhősebb körzetek is, csapadék sehol sem volt. Hajnalra általában 6 és 16 fok közé hűlt le a levegő, északkeleten volt a hűvösebb. Délelőtt a középső országrészben lévő felhőzet feloszlott, országszerte derült, napos idő volt. A hőmérséklet 11 órára 20 és 25 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén hétfőn a hőmérséklet napi középértéke 19,5 fok volt, ez 3,5 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 24 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1023 hPa, változatlan.

Várható időjárás szerda estig:

Ma túlnyomóan derült, napos idő várható, holnap már némi fátyol-, illetve gomolyfelhőzet zavarhatja a napsütést. Csapadék nem várható, de szerdán délután kis valószínűséggel egy-egy zápor, esetleg zivatar is besodródhat az északnyugati vidékekre. A délkeleti szél ma elsősorban a Dunántúlon élénkül meg, szerdára jobbára mindenhol mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul, de az északi völgyekben lehet ennél hűvösebb is. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 26 és 30 fok között várható.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Péntekig derült vagy gyengén felhős, napos, száraz idő lesz, majd szombaton észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, és több helyen várható eső, zápor. Vasárnap csökken a felhőzet, kisüt a nap.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 20 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti 9, 16 fokról szombatra átmenetileg kissé emelkedik, majd vasárnap általában 6, 12 fok valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 30 fokról 17, 22 fokig esik vissza.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. szeptember 17. 19,5 °C +3,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 37,6 °C (1947) legalacsonyabb hőmérséklet: 0,6 °C (1925)

OMSZ: 2018. szeptember 18. 12:38 (10:38  UTC)  [pdhw]