Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. augusztus 19. hétfő

Az időjárási helyzet Európában

Egy magasnyomású zóna húzódik a kontinens déli, délkeleti harmada felett. Az alacsony nedvességtartalmú levegő miatt felhők alig zavarják a napsütést, csapadékról sem érkezik jelentés. A hőmérséklet pár fokkal meghaladja az ilyenkor szokásos átlagot, délután általában 30 és 38 fok közötti értékeket mérnek, de Spanyolországban 39, 42 fok is előfordul. Más jellegű az időjárás a Kelet-európai-síkság térségében, ahol egy ciklon felhőzetéből elszórtan esik az eső, zápor. Szintén egy alacsony nyomású légköri képződmény örvénylik a Feröer-szigetek felett, amelynek hosszan elnyúló frontrendszere jelenleg Finnországtól Németországon át egészen az Ibériai-félsziget északi részéig húzódik. Az eső, zápor mellett itt néhol zivatar is kialakul, helyenként 50 mm-t meghaladó csapadék gyűlt össze 24 óra alatt. Ezeken a felhős, csapadékos területeken többnyire 16 és 25 fok közé emelkedik a hőmérséklet a délután folyamán. Az említett frontrendszer kedd estig a Kárpát-medence közelébe araszol, az ország döntő részén viszont folytatódik a napos, meleg, csapadékmentes időjárás.

Magyarország időjárása

Vasárnap kezdetben réteges melegfronti felhőzet borította az ország nagy részét, majd a délelőtt folyamán gyorsan csökkent a felhőzet mennyisége, délután már csak keleten voltak felhősebb tájak. Délelőtt egy-egy helyen jelentéktelen zápor még előfordult. A hőmérséklet csúcsértéke általában 26 és 32 fok között alakult, de a Fertő térségében 33, 34 fokot is mértek. Éjszaka nyugodt, csapadékmentes idő volt, csak kevés fátyolfelhő sodródott be nyugat felől. Hajnalra 11 és 21 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig mérőállomásainkon mért csapadékmennyiség sehol sem érte el az 1 mm-t. Délelőtt az ország döntő részén felhőtlen volt az ég. A hőmérséklet 11 órára 24 és 31 fok közé emelkedett. A Balaton hőmérséklete Siófoknál ugyanekkor 24 fok volt.

A főváros külterületén vasárnap a hőmérséklet napi középértéke 22,6 fok volt, ez 0,4 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 29 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1017 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területére kedd estig:

Ma és holnap is napos idő várható, csupán az északnyugati, északi tájak felett lehet némi felhőzet. Az ország döntő részén nem valószínű csapadék, csak Sopron térségébe sodródhat be esténként, illetve éjszaka egy-egy zápor vagy zivatar. A délies, ma északnyugaton átmenetileg az északira forduló szelet időnként élénk lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 21 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 31 és 35 fok között alakul.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható. Csak helyenként fordulhat elő zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 14 és 20 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 25 és 35, majd 27 és 32 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól:

2019. augusztus 18. 22,6 °C +0,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult:

legmagasabb hőmérséklet: 38,2 °C (1892) legalacsonyabb hőmérséklet: 8,0 °C (1960)

OMSZ: 2019. augusztus 19. 11:58 (09:58  UTC)  [pdhw]