2022. január 20. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.01.20. csütörtök éjfélig

Reggelig az alkalmazott kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

CSÜTÖRTÖKÖN MARKÁNS HIDEGFRONT ÉRKEZIK

SZÉL

Csütörtök napközben az északi országrészben nagy területen megerősödik a nyugati, északnyugati szél, melyet a front mentén elsősorban a záporokhoz, zivatarokhoz kapcsolódóan viharos lökések is kísérhetnek. A legerősebb lökések általában 60-75 km/h között alakulhatnak, de egy-egy helyen esetleg a 75-80 km/h-t meghaladó lökés sem kizárt. Estefelé a szél veszíteni kezd erejéből.

(HÓ)ZIVATAR

A fronthoz kapcsolódóan a déli, kora délutáni órákban egy gyorsan mozgó záporos csapadékzóna éri el északnyugat felől az országot, majd halad délkeleti irányba. A csapadékzónát rövidebb ideig tartó intenzív havazás, esetleg hódara kíséri, illetve helyenként (nagyobb eséllyel az északi, északnyugati tájakon) zivatarok is kialakulhatnak. Az esti órákra az intenzív csapadékzóna ugyan elhagyja az országot, de mögötte újabb hullámban érkezhetnek hózáporok.

Az északkeleti határ közelében (elsősorban Borsod, Szabolcs megyék), már csütörtök délelőtt is előfordulhat kisebb havazás, melyből délutánig ált. lepel - 2 cm-nyi friss hótakaró hullhat. Délutántól az intenzív csapadékzónából, illetve a hózáporokból lokálisan már másutt is nagyon rövid idő alatt több cm-s (általában lepel - 4 cm, néhol ennél akár nagyobb vastagságú), hóréteg alakulhat ki, mely napközben még olvadozni fog.

(Megj.: Csütörtökre virradó éjszaka helyenként (nagyobb eséllyel nyugaton) köd képződhet.)

2022.01.19. 23:30 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. január 19. 23:36 (22:36  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.