2021. május 14. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.05.15. szombat éjfélig

Késő estig a Délnyugat-Dunántúlon még előfordulhat egy-egy zivatar, esetleg ezekhez átmeneti intenzív csapadék is társulhat.

Szombaton a déli óráktól (napi menettel) szórványosan zivatarok kialakulására kell számítani. A legintenzívebb gócok környezetében intenzív csapadékhullás mellett akár viharossá (60-70 km/h) is fokozódhat a szél. Legkisebb valószínűséggel az Alföld északkeleti, északi részén fordulhatnak elő záporos, zivataros csapadékgócok.

2021.05.14. 21:18 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. május 14. 21:22 (19:22  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.