2019. június 20. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.06.21. péntek éjfélig

Csütörtökön és pénteken gyakorlatilag az ország bármely pontján kialakulhat zivatar. Ezen belül a részletek: - a zivatartevékenység legerőteljesebb időben mindkét nap délután és kora este lesz; - csütörtök és péntek délután leginkább a középső és keleti országrész tűnik zivatarosnak; - péntekre virradó éjjel a Dunántúl északi és középső részén legnagyobb az esély egy-egy adott helyen zivatarra; - a zivatarokat elsősorban felhőszakadás kíséri (komolyabb, több 10mm-nyi csapadék inkább a Dunától keletre hullhat belőlük); - néhol jégeső és pár perces szélroham szintén előfordulhat.

2019.06.20. 10:00 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2019. június 20. 10:06 (08:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.