2018. augusztus 17. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.08.18. szombat éjfélig

Ma az ország legnagyobb részén (> 90-95%) nem lesz a veszélyjelző rendszerbe tartozó jelenség. Délután is csupán néhol (leginkább a Tiszántúlon és a déli határ közelében) lehet zivatar, várhatóan heves kísérőjelenségek és felhőszakadás nélkül. A zivatarokat legrosszabb esetben viharos széllökések (60-80 km/h) és/vagy apró szemű jégeső kísérheti. Az éjszaka folyamán nem valószínű veszélyes időjárási jelenség.

Szombat délután helyenként, főként északkeleten és délnyugaton pattanhat ki (nem heves) zivatar, amelyeket szélerősödés (45-60 km/h) kísérhet.

2018.08.17. 09:40 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2018. augusztus 17. 09:52 (07:52  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.