2019. november 13. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.11.13. szerda éjfélig

Szerdán a nap első felében egy összeáramlási vonal mentén elsősorban északkeleten várható tartós csapadék, amelyből nagyobb valószínűséggel Nógrád és Heves megyékben, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén >20 mm eső is eshet. A délutáni órákban nyugat felől hidegfront éri el hazánkat, amely az északnyugati megyékben okozhat nagyobb mennyiségű (>20 mm) csapadékot. A hidegfront érkezésével az északnyugatira forduló szelet a Dunántúl északi felén viharos lökések is kísérhetik (60-75 km/h), szintén ebben a térségben a front mentén egy-egy zivatar sem kizárt.

2019.11.12. 22:24 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2019. november 12. 22:26 (21:26  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.