2024. március 28. csütörtök
Tanulmányok

HungaroMet: 2012. április 23. 15:33

Agrometeorológiai információk: 2012. április 23.

Az elmúlt 5 napban valamelyest tovább enyhült a szárazság, de sajnos az ország nagy részén a sokévi átlag alatt maradt a napokban lehullott csapadék mennyisége. Szerdáig még többfelé várható eső, zápor, de a vízhiány érdemben nem csökken, mivel csütörtöktől a hónap végéig derült, száraz időre számíthatunk, ráadásul jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.

Az elmúlt 5 napban valamelyest tovább enyhült a szárazság: a változékony időnek köszönhetően elsősorban a délkeleti, déli tájakon 10 mm feletti csapadékösszegeket is mértek (1. ábra). Sajnos azonban az ország nagy részén a sokévi átlag alatt maradt a napokban lehullott csapadék mennyisége (2. ábra). 

1. ábra

1. ábra
Az elmúlt napok csapadékösszege

 2. ábra

2. ábra
A lehullott csapadék eltérése a sokévi átlagtól


Az esők, záporok hatására kis mértékben növekedett ugyan a talaj nedvességtartalma is, de még mindig meglehetősen száraz a talaj felső rétege (3. ábra).

 3. ábra

3. ábra
Talajnedvesség a felső 20 cm-es rétegben


A vastagabb, a felső 1 m-es talajrétegben a nedvességtartalomban még ennél is jóval kisebb a változás mértéke (4. ábra). Továbbra is vannak olyan területek – elsősorban az Alföldön –, ahol ebben a rétegben a vízhiány meghaladja a 100 mm-t (5. ábra).

 4. ábra

4. ábra
Talajnedvesség a felső 100 cm-es rétegben

5. ábra

5. ábra
Vízhiány a felső 100 cm-es rétegben


Szerdáig még többfelé várható eső, zápor. Az ország keleti részén a lehulló csapadék mennyiség nagy valószínűséggel meghaladja az 5 mm-t (6. ábra). A számottevő vízhiány miatt nem jó hír, hogy csütörtöktől a hónap végéig derült, száraz időre számíthatunk, ráadásul jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.

 6. ábra

6. ábra
5 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége, 2012 április 23-28.