2024. március 29. péntek
Tanulmányok

HungaroMet: 2012. április 24. 07:14

Március hónap száraz időszakának vizsgálata műholdas adatok alapján

Március hónapban a lehullott csapadék összeg országos átlagban nem érte el az 5 mm-t, sok helyen nem is esett. Ugyanakkor a hónap második felében több nap a 2 méteren mért levegő hőmérséklet napi maximuma 24 fokot is elérte. E szélsőséges száraz idő a növényzet fejlődésében jelentősen megmutatkozott. A műholdas adatokon alapuló vegetációs index érték a vizsgált terület növényborítottságáról nyújt információt. 10 éves adatsor felhasználásával végzett növényzet megfigyelés jól mutatja az elmúlt hónap száraz időjárását.

 

Kerényi Judit, Szenyán Ildikó


Az elmúlt hónap száraz időszakáról már korábban is készült elemzés. Most a műholdas adatokból származtatott produktumok alapján mutatjuk be e száraz időszakot.

A NOAA kvázipoláris műhold látható és közeli infravörös képeinek felhasználásával készült 10 napos ún. vegetációs index (NDVI) kép a felszín növényzettel való borítottságáról nyújt információt (1. ábra). Minél magasabb ez a vegetációs index érték, annál nagyobb a zöld felület egy adott helyen.

 1. ábra

1. ábra
NDVI térkép, 2012. március 20-30.


Az adott időszak vizsgálatához azonban a vegetációs anomália térképek nagyobb segítséget nyújtanak. A 10 napos vegetációs index képekből először havi térképek készülnek, majd az így elkészült havi térképek alapján az elmúlt 10 éves adatsor felhasználásával határozzuk meg ezeket az anomália térképeket (2. ábra). Az anomália azt mutatja, hogy az aktuális hónapban az illető földrajzi pontban a vegetációs index érték mennyire tér el a sokéves átlagtól. A negatív anomáliák azt mutatják (sárga, piros szín), hogy az adott időszakban alacsonyabb volt a növényborítottság, mint az előző években, és fordítva.
 

 2. ábra

2. ábra
NDVI anomália térkép, 2012. március


A 2012. márciusi NDVI anomália képen jól megfigyelhető, hogy főleg Tiszántúl térségében a csapadékhiány következtében a növényzet fejlődése jelentősen elmaradt az elmúlt évekhez képest.

Szintén e műhold adataiból, az infravörös tartományban mért értékekből talajfelszín hőmérsékletet tudunk meghatározni (3. ábra). Március 22-26 közötti időszakban a 10 cm-en mért léghőmérséklet elérte a 24-26 fokot. A műhold által mért talajfelszín hőmérséklet 34 fok körüli értékeket mutatott. A felhők fehér színnel vannak ábrázolva.

 3. ábra

3.ábra
Talajfelszín hőmérséklet, 2012. március 25. 12 UTC

E meleg, napos időszak következtében tovább csökkent az addig is alacsony talajnedvesség mind a felső, mind az alsóbb rétegekben, amely szintén hozzájárult a növényzet lassúbb fejlődéséhez.

 

Készült: 2012. április 24.