2024. április 24. szerda
Tanulmányok

HungaroMet: 2012. április 26. 16:23

Több napos köd a Fekete-tenger felett (2012. április 23-26.)

Érdekes jelenséget láthatunk az MSG műholdképeken a napokban! Több napig megmaradó ködöt figyelhetünk meg a Fekete-tenger keleti része felett. A Meteosat meteorológiai műhold által készített képeken és filmen csodálhatjuk meg a jelenséget.

Szenyán Ildikó, Putsay Mária és Gaál Áron


A Fekete-tengeren április 22-én átvonult egy hidegfront, amely mögött az amúgy is hűvös tengerfelszín fölé hidegebb levegő érkezett. A front áthaladása után, ráadásul már az éjszakai órákban a magasabb légrétegekben melegebb levegő érkezett, olyan stabil légrétegződést hozva létre, ami megakadályozta a függőleges átkeveredést, és így a hideg levegő "beszorult" a tenger felett. A víztükör felett mindig sok a nedvesség a levegőben. A hideg, nedves levegőben köd alakult ki, és mivel a Fekete-tenger keleti részén napokon keresztül alig volt szél, nem oszlatta fel a kialakult ködöt.

Az Meteosat műhold által készített nagyfelbontású látható és infravörös felvételekből készített kompozit képeken figyelhetjük meg ezt a jelenséget. Ezeken a képeken a derült tenger sötétkék; a derült szárazföld barnás szürke; a vastag, hideg magas-szintű felhők fehérek; a vékony, áttetsző, hideg magas-szintű felhők világoskékek; a közepes- és alacsony-szintű felhők, valamint a köd és a hófelszín sárgák.

 1. ábra

1 ábra
Meteosat műholdkép, 2012. április 23. 14:40 UTC

A köd 2012. április 23-án hajnalban kezd kialakulni a Fekete-tenger keleti térsége felett. Délutánra már az északkeleti, part menti területeket hosszan beborítja a köd (1. ábra). Másnap reggelre a köd kitölti a Fekete-tenger keleti részét (2. ábra). Napközben a köd a tenger déli partvidéke felé húzódik, de továbbra is igen nagy területet borít be. A köd 25-én napközben visszahúzódik a tenger parthoz közeli területeire, de a másnap reggelére ismét megerősödve nagy területet borít be.

2. ábra

2. ábra
Meteosat műholdkép, 2012. április 24. 4:40 UTC

 

A 15 percenkénti képekből készített kisfilmen megcsodálhatjuk a napokig megmaradó ködöt. (2012. április 23-án reggeltől 26-án reggelig csak nappali képek.)

A műholdképeket az EUMETSAT által működtetett Meteosat műhold készítette. Az adatok feldolgozása az Országos Meteorológiai Szolgálatnál történt.

Készült: 2012. április 26.