2024. március 29. péntek
Tanulmányok

HungaroMet: 2020. szeptember 24. 10:26

Ianos "hurrikán" zivatarjainak megfigyelése meteorológiai műholdról

2020. szeptember 14. és 18. között az elmúlt évek legerősebb földközi tengeri hurrikánját figyelhettük meg. Az Ianos névre keresztelt, nagyon intenzív, trópusi ciklonra jellemző tulajdonságokat is mutató légörvény kezdetben Szicíliától délkeletre, a nyílt tenger felett örvénylett. Majd északkeleti irányba mozdult el, az olasz csizma talpa és görög partok felé. A Földközi-tenger felett örvénylő ciklon kialakulása előtt, majd a ciklonban is számos igen erős zivatar alakult ki, melyek jól megfigyelhetők a meteorológiai műholdképeken.

Putsay Mária,  Gróbné Szenyán Ildikó


A geoszinkron műholdak képein a zivataroknak csak a tetejét látjuk, de már ebből is tudunk következtetni a zivatar erősségére. A nagyon intenzív zivatarokban igen erős a feláramlás. Az erős feláramlás következtében pedig tipikus felhőtető jelenségek jelennek meg a zivatarok tetején. Ezeknek a jelenségeknek a megfigyelésére fejlesztettek ki az ún. „szendvics” képet. Ez két rétegből áll: a háttér a nagyfelbontású látható kép, amely fölé áttetszően rárakjuk a IR10.8 infravörös csatorna -34 Celsius foknál hidegebb részeit különböző színekben. A napsugárzási tartományban készült háttérkép a felhőtető „domborzatát” mutatja (az árnyékok révén), a felső réteg pedig a felhőtető hőmérsékletét.

 1. ábra

 A zivatar hevességére utalnak a gyakori és gyorsan pulzáló ún. túlnyúló csúcsok
(a feláramlási csatorna teteje), és...

 2. ábra

...a túlnyúló csúcsok mozgása által gerjesztett gravitációs hullámok. valamint...

 3. ábra

4. ábra

...a hőmérsékleti eloszlásban (a kép színei) esetlegesen megfigyelhető gyűrű vagy U formák


Az egymás utáni képekből készült filmeken megfigyelhető hogyan alakulnak, fejlődnek a zivatarok, majd rövidebb-hosszú idő után hogyan oszlanak fel. A szeptember 13. és 18. között, a nappali időszakban készült szendvics képeken egyre jobban kivehető, hogy a kezdetben független zivatarokból hogyan alakult ki a mediterrán ciklon, azaz hogyan változott napról-napra a medikán. A ciklonban napokon keresztül hatalmas zivatarcellák jelentek meg.

A fejlődés 13-án és 14-én egy instabil légtömegben kezdődött: több különálló konvektív klaszter alakult ki Szicília és az észak-afrikai part között. Szeptember 15-én egy örvény kezdett el fejlődni, amely 16-án egyre intenzívebbé vált, majd kialakult a trópusi ciklonra emlékeztető szerkezet. Végül 17-én és 18-án az érett mediterrán ciklon a Jón tenger fölé mozdult el a görög partokhoz.

 

 



 

 

 



 

 


Kapcsolódó oldalak
: