2024. április 20. szombat
Tanulmányok

HungaroMet: 2013. február 21. 16:02

Hózápor-dömping Budán

2013. február 20-án délután körülbelül 3 óra leforgása alatt, egymást követően három intenzív hózápor is kialakult a Dunakanyar térségében, majd az északnyugati szelek szárnyán elérték Budapest budai oldalát. Az OMSZ székházából jól követhetőek voltak az események.

 Pátkai Zsolt, Simon André, Kolláth Kornél

Az egy nappal korábban átvonult hidegfront mögött sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el a Kárpát-medencét. Február 20-án napközben a magasban is megérkezett a hideg (1. ábra). Ez pedig kedvezett a gomolyfelhők, illetve hózáporok kialakulásának.

1. ábra


A napos és felhős időszakok gyors váltakozásait a budapesti égkép-kamera negyedóránként készített képein (2-4. ábra) is nyomon lehetett követni.

 2. ábra

3. ábra 

4. ábra


Az első hózápor közepes méretű pelyhekkel alig pár percig tartott. A második megerősödő széllel érkezett, hópelyhek és hódara egyaránt hullott belőle. A legnagyobb pehelyméretet és intenzitást a harmadik hózápor produkálta, ekkor a látástávolság 500-600 méter körül lehetett (5. ábra és videó).

5. ábra
Megjegyzés: A képre kattintva megtekinthető a hózáporról készült videó.


Hózáporok kialakulásának kedvezett a hőmérsékleti rétegződés. A -15 fok fölé tornyosuló felhőkből már intenzívebb hózáporok is kialakulhatnak (6. ábra).

 6. ábra


A harmadik hózápor időpontjában készült a EUMETSAT MSG műholdjának kompozit képe (7. ábra), amelyen jól láthatók a főváros térségében tornyosuló felhők.

7. ábra

 

A hózáporos időszak nagy részéről sikerült timelapse videót készíteni, amelyen látható, hogy a két hózápor átvonulását követően alkonyati fények festik meg az égbolt alját.



A hózáporokat követő alkonyati fények percenként változó színjátéka látható a következő képeken (8-11. ábra).

8. ábra 9. ábra
 10. ábra  11. ábra


És a végére egy csodálatos kép (12. ábra), melynek az lehet a címe: hózáporos csapadéksávok a lemenő nap előtt.

 12. ábra


OMSZ: 2013. február 21.