2018. augusztus 16. csütörtök
Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenysége

OMSZ: 2017. április 6. 12:00

2016


Időjárás, éghajlat, környezet – az Országos Meteorológiai Szolgálat feladat- és hatáskörébe tartozó területek, amelyek mindennapi életünket sokféleképpen befolyásolják. A globális felmelegedés és az arra adandó helyes válaszok megtalálása még a 146 éves múlttal rendelkező patinás intézményünket is komoly feladatok elé állítja. A klasszikus felelősségi területekhez újabb és újabb kihívások adódnak: az extrém időjárási helyzetekre való felkészülés segítése korszerű mérő-megfigyelő rendszer és a lehető legpontosabb előrejelzések és veszélyjelzések segítségével, a klímaváltozás és következményeinek becslése, kezelése a klímakutatás megerősítésével, a levegőminőség folyamatos értékelése, a légszennyező anyagok terjedésének előrejelzése a lakosság egészségének megőrzése érdekében.

OMSZ: 2016. február 18. 12:34

2015


Az Országos Meteorológiai Szolgálat egykori vezetői 25 éve határozták el, hogy egy kiadvány sorozatot bocsátanak útjára, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat feladatairól, tevékenységéről és erőforrásairól ad tájékoztatást a köz- és államigazgatás, a gazdálkodó szervezetek, az oktató és kutató intézmények és a nagyközönség számára. Az elmúlt év döntése volt, hogy az 1990 óta kétévente megjelenő kiadványt immár évente készítjük el, annak érdekében, hogy gyorsan változó világunkban minél frissebb, aktuálisabb információkhoz jussanak Szolgálatunk elvégzett feladataival, a legfontosabb eseményekkel kapcsolatban. Ez a kiadványunk a 2015-ös év legfontosabb szakmai eredményeit tartalmazza.

OMSZ: 2015. március 24. 15:20

2014


2014 a Szolgálat életének egyik kiemelkedően sikeres éve volt, hiszen nem csupán a szakmai, de a beruházási és gazdasági terveinkkel kapcsolatos elvárásaink egyaránt teljesültek.

A kiadványban a 2014-es év legfontosabb eseményeit és új szakmai eredményeit gyűjtöttük csokorba azzal a céllal, hogy a szolgáltatásainkat felhasználó állampolgárokat, állami és gazdasági partnereinket tájékoztassuk a patinás intézetünkben folyó fejlesztésekről, amelyek lehetővé teszik, hogy munkánkat továbbra is a hazai és nemzetközi minőségi követelményeknek megfelelően, kiemelkedő színvonalon folytathassuk.

OMSZ: 2014. március 20. 14:05

2012–2013


Az előző évek drasztikus pénzügyi megszorításai és létszámcsökkentései után a 2012. és 2013. esztendő a kiegyensúlyozott működés időszaka volt.

A 143 éves múltra visszatekintő patinás intézetünk anyagi és szervezeti stabilitását igazolta, hogy sem a háromhavi megbízott elnöki irányítás, sem az új elnök hivatalba lépése nem okozott törést a megbízható, a nemzetközi minőségi követelményeknek megfelelő meteorológiai tevékenységben.

OMSZ: 2013. február 19. 16:02

2010–2011


Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2010-ben ünnepelte fennállásának 140 éves jubileumát, és a Kitaibel Pál utcai székházavatójának 100-ik évfordulóját. Nemzeti meteorológiai szolgálatként jogelődjeinek hagyományait folytatva látjuk el az időjárással, az éghajlattal valamint a levegőkörnyezettel összefüggő közfeladatokat. Az elmúlt két évet több rendkívüli esemény tette emlékezetessé, melyek következtében számos alkalommal került az OMSZ a politikai döntéshozók és a közvélemény megkülönböztetett érdeklődésének középpontjába.

OMSZ: 2013. február 18. 17:00

2008–2009


Az Országos Meteorológiai Szolgálat alapfeladata az időjárási előrejelzések, veszély-jelzések készítése, a levegőkörnyezet állapotának megfigyelése, az éghajlatváltozás folyamatának kutatása, és mindezek folyamatos közzététele, publikálása. Tevékenységünkkel igyekszünk hozzájárulni a társadalom életminőségének javításához, az egészséges környezethez, életközeghez való jog érvényesítéséhez, az alapvető környezeti biztonság meglétéhez.

OMSZ: 2013. február 17. 09:00

2006–2007


Az Országos Meteorológiai Szolgálat 1870-ben történt alapítása óta immár 137 éve tekinti feladatának a nagyközönség meteorológiai információkkal történő kiszolgálását. Eleinte az ország éghajlatának feltárása jelentette a fő tudományos feladatot, de a légkörtudomány hazai művelése, az időjárás-előrejelzések készítése is hamarosan alapvető tevékenységgé vált. Az ország legnagyobb meteorológiai adat- és információgyűjtő és elemző szervezete, amely az utóbbi évtizedekben egyre inkább időjárási és éghajlati információszolgáltató szervezetté is vált, emellett jelentős levegőkörnyezeti információszolgáltató tevékenységet is végez.

OMSZ: 2013. február 16. 10:00

2004–2005


Az Országos Meteorológiai Szolgálat életében a 2004–2005-ös két esztendő egyszerre volt a nyugodt fejlődés és az izgatott várakozás időszaka. A szakmai munka szempontjából elmondhatjuk, hogy a több éven keresztül folytatott fejlesztések ebben a két évben sem szüneteltek.

OMSZ: 2013. február 15. 10:00

2002–2003


Az Országos Meteorológiai Szolgálat leginkább időjárás-előrejelzéseiről ismert, nem véletlenül, hiszen előrejelzések széles skáláját bocsátjuk ki nap, mint nap. Az OMSZ amellett, hogy ellátja az élet- és vagyonvédelemmel kapcsolatos állami feladatait, tájékoztatja a nagyközönséget és szolgáltatásaival a gazdaság szereplője is. Mára már az időjárás-jelentések, -előrejelzések, szakvélemények és az éghajlati információk számos szakterület, szakma nélkülözhetetlen munkaeszközévé váltak. Tevékenységünk azonban korántsem korlátozódik a prognóziskészítésre, hiszen meteorológiai mérési adatokkal, éghajlati szakvéleményekkel, környezetvédelmi szolgáltatásainkkal, szaktanácsainkkal jelentősen hozzájárulunk ügyfeleink hatékony munkavégzéséhez.

OMSZ: 2013. február 14. 10:00

2000–2001


Az Országos Meteorológiai Szolgálat az 1870-ben történt alapítása óta immár 132 éve tekinti feladatának a nagyközönség meteorológiai jellegű információkkal történő kiszolgálását. Eleinte az ország éghajlatának feltárása jelentette a fő tudományos feladatot, de a légkörtudomány hazai művelése, az időjárás-előrejelzések készítése is hamarosan alapvető tevékenységgé vált.

Cikkek száma: