2018. július 21. szombat
Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenysége

OMSZ: 2013. február 15. 10:00

2002–2003


Az Országos Meteorológiai Szolgálat leginkább időjárás-előrejelzéseiről ismert, nem véletlenül, hiszen előrejelzések széles skáláját bocsátjuk ki nap, mint nap. Az OMSZ amellett, hogy ellátja az élet- és vagyonvédelemmel kapcsolatos állami feladatait, tájékoztatja a nagyközönséget és szolgáltatásaival a gazdaság szereplője is. Mára már az időjárás-jelentések, -előrejelzések, szakvélemények és az éghajlati információk számos szakterület, szakma nélkülözhetetlen munkaeszközévé váltak. Tevékenységünk azonban korántsem korlátozódik a prognóziskészítésre, hiszen meteorológiai mérési adatokkal, éghajlati szakvéleményekkel, környezetvédelmi szolgáltatásainkkal, szaktanácsainkkal jelentősen hozzájárulunk ügyfeleink hatékony munkavégzéséhez.

letöltés [pdf: 3557 KB]

A 2002 és 2003-as esztendőt sikeresnek mondhatjuk, hiszen szakmai, beruházási és gazdasági terveinkkel kapcsolatos elvárásaink egyaránt megvalósultak. Munkatársaink javadalmazása a 2003-as év végéig növekedett, munkafeltételeink is javultak. Sajnos a 2003-as év végén a köztisztviselőket érintő létszámleépítés Szolgálatunkat sem kerülte el, az előírások szerint 16 munkatársunktól kellett megválnunk.

Az elmúlt két évben számos szakmai fejlesztésen túl nagymértékű beruházások is megvalósultak. A legjelentősebb beruházásoknak köszönhetően - a teljesség felsorolása nélkül – Szolgálatunk két szélprofilmérő radarral (windprofiler), szélcsatornával, Sodar-berendezéssel, archiváló rendszerrel, új szuperszámítógéppel és a napkori új radarállomással lett „gazdagabb”. 2002. június 10-étől tevékenységünk teljes körére kiterjedően bevezettük az ISO 9001:2000 minőségirányítási rendszert. A rendszer bevezetését alapos felkészülés előzte meg. A minőségügyi tanúsítvány megszerzése különösen fontos számunkra, hiszen a világ meteorológiai szolgálatai közül szervezetünk harmadikként érdemelte ki teljes tevékenységi körre vonatkozóan a minősítést.

Legfőbb célunk, hogy feladatainkat megbízhatóan, a hazai valamint a nemzetközi minőségi követelményeknek egyaránt megfelelő színvonalon végezzük. A továbbiakban is különös gondossággal igyekszünk feladatainkat az elvárásoknak és partnereik igényeinek megfelelően végezni. Ennek érdekében folyamatosan korszerűsítjük meteorológiai megfigyelési technikánkat, adatarchívumunkat, előrejelzési módszereinket valamint informatikai rendszerünket.

Szolgálatunk a jövő egyik legnagyobb feladatának az ügyfelek és a partnerek számára szánt szolgáltatások bővítését, minőségének folyamatos fejlesztését tekinti.

dr. Mersich Iván
elnök