2024. március 29. péntek
Meteorológiai kisfilmek

HungaroMet: 2014. július 23. 17:08

Balatoni légzuhatag 2014. július 16-án

Július 16-án heves zivatarok alakultak ki a Balaton térségében, helyenként un. légzuhataggal párosulva, amelyet a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban dolgozó meteorológus megörökített.
A légzuhatag (downburst), vagy más néven lecsapódó légtest olyan erős leáramlás, mely hirtelen pusztító szélvihart eredményez a talajfelszínen vagy annak közelében. Jellemzője, hogy mindössze pár percig tart, de azalatt akár 240 km/h-s szélsebesség is előfordulhat.


Az okozott kár a légzuhatag lokális jellege és romboló ereje miatt a felületes szemlélő számára tornádó nyomainak is tűnhet, bár tüzetesebb elemzés során rendszerint felderíthető a valódi ok, elkülöníthető a kétféle jelenség. Egy downburst mérete szerint két kategóriába sorolható be: microburst-nek akkor nevezzük, ha 4 km-nél kisebb az átmérője, míg macroburst-nek a 4-km-nél nagyobbakat hívjuk. Amennyiben nem ismerjük a pontos kiterjedését, vagy általánosságban beszélünk róla, akkor marad a downburst kifejezés.

A légzuhatagokat elkülöníthetjük aszerint is, hogy milyen csapadékviszonyok jellemzik őket. A száraz légzuhatag a kevés vagy semennyi csapadékkal nem járó légzuhatagot jelenti. Ebben az esetben a csapadék még azelőtt elpárolog, mielőtt elérne a talajig. Ellenben nedves légzuhatagról akkor van szó, ha az számottevő csapadékkal érkezik. Mindkét típus jellegzetes légrétegződési viszonyokkal, felismerhető meteorológiai jellemzőkkel rendelkezik.

1. ábra
A Balaton középső medencéjében kialakult zivatarfelhő és alatta a légzuhatag

2. ábra
Távolról szép, de közelről veszélyes is lehet...

3. ábra
Estére megszelídültek a zivatar-tornyok (Fotók: "TL" MET-ÉSZ észelelő)