2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. február 3. 19:41

Extrém havazás előrejelezhetősége ensemble előrejelzések alapján

2015. január utolsó napjaiban az Amerikai Egyesült Államok északkeleti nagyvárosait orkán erejű szél kíséretében extrém hóvihar sújtotta. Az ECMWF honlapján megjelent tanulmány a jelenség előrejelezhetőségét mutatja be. Az extrém esemény elmúltával megállapítható, hogy a szélsőséges meteorológiai események területének és intenzitásának az előrejelzése mindmáig igen komoly feladat. Az időben történő felkészüléshez elengedhetetlenül szükséges a valószínűségi előrejelzések alkalmazása.

Amint korábban beszámoltunk róla 2015. január 27-én New Yorkban és Bostonban hatalmas havazás tombolt. 2015. január 24-től az eseményhez közeledve az ECMWF valószínűségi előrejelzései egyre pontosabban jelölték ki a várható hóvihar területét és intenzitását. Míg az egyetlen modellfuttatást tartalmazó ún. determinisztikus előrejelzés elsősorban New York térségében időben ingadozó módon adta a havazás mértékét. A valószínűségi előrejelzés térképekre alapozott döntés alapján viszont megalapozottabb döntés volt hozható.

Az ECMWF 2011-20-as Stratégiai tervében kiemelt szerepet kapott a veszélyes időjárási események korai, 4-5 napos időelőnyű előrejelezhetőségének fejlesztése. Ennek keretében a fejlesztés részeként 2014 nyarától új nagyteljesítményű szuper számítógépen készülnek az operatív előrejelzések. A modellek vertikális felbontása 2013-ban a korábbi érték mintegy másfélszeresére nőtt. Várhatóan 2015 végén a determinisztikus modell horizontális felbontása 8-10 km-re, a valószínűségi előrejelzéseket adó ensemble modell felbontása pedig 16-20 km-re nő. Természetesen az informatikai fejlesztésből adódó felbontás növekedés mellett a modell által leírt fizikai folyamatok jobb reprezentációja is kiemelt hangsúlyt kap.

Az OMSZ által készített középtávú előrejelzésekMagyarország társult ECMWF tagsága révén – döntően az ECMWF modell előrejelzésein alapulnak. Az USA keleti partjait 2015. január végén sújtó hóvihar előrejelezhetőségével kapcsolatos tapasztalatok alátámasztják a valószínűségi előrejelzések kiemelt fontosságát az extrém időjárási események során.