2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. június 4. 08:00

2015. első negyedévében folytatódott az átlagosnál melegebb időjárás

ECMWF vizsgálatok alapján 2015. első negyedévében Európa nagy részén és a Föld számos térségében folytatódott az átlagosnál melegebb időjárás.

Amint korábban beszámoltunk róla, 2014-ben a globális felszínközeli középhőmérséklet – az 1979-től rendelkezésre álló reanalízis adatokat tekintve a legmelegebb 10%-os tartományba esett.

Az ECMWF ERA Interim reanalízisre alapozott újabb vizsgálatok alapján 2015. I. negyedévében Európa nagy részén, Ázsiában, a Csendesóceáni-medence északkeleti részében, Észak-Amerika nyugati területein, és a Jeges-tenger térségében folytatódott az átlagosnál melegebb időjárás.

A reanalízisek a mérőállomások adatain, repülőgépes és műholdas méréseken és még számos egyéb forrásból származó megfigyelésen alapulnak. Ezek felhasználásával az ECMWF globális időjárás előrejelző modelljén alapuló eljárással készítik a reanalíziseket. Az ECMWF reanalízis adatbázis éghajlati vizsgálatokban betöltött szerepéről az OMSZ honlapon átfogó elemzés található. Az ERA Interim reanalíziseket tartalmazó adatbázis konzisztens módon, mind modell, mind mérési adatok felhasználásával időben folyamatosan bővül. Az adatbázis a mérési és modellezési hibák miatt ugyan óhatatlanul bizonytalanságokkal is terhelt.

Az ECMWF-ben készült friss vizsgálatok alapján a 2015 márciusával zárult 12 hónapos időszak átlaghőmérséklete a legmelegebbek közé tartozik, csak 2005-ben és egy 2009-ről 2010-re átnyúló időszakban fordult elő melegebb 12 hónapos periódus globálisan. A három legmelegebb időszak közötti különbség kicsi, a bizonytalansági tartományba esik. Más publikusan elérhető adatbázisok alapján a két korábbi időszak valamivel alacsonyabb értéket mutat.

Eközben az USA Hó- és Jég Adatközpontja február végén a legalacsonyabb arktikus tengeri jégborítottságot jelentette. Átlagosnál alacsonyabb jégkiterjedés és átlag fölötti hőmérsékletek különösen a Bering és Ohotszki-tenger térségében jelentkeztek, ezzel egy időben ugyanakkor Észak-Amerika keleti térsége az átlagosnál hidegebb volt (1. ábra).

A Csendes-óceán és az Indiai-óceán trópusi területeinek nagy része és a déli szubtrópusi öv az átlagosnál valamivel melegebb volt. Az Antarktisz térségében viszont folytatódott a szokásosnál hidegebb időjárás, a tengeri jég kiterjedése új rekordot ért el, és a környező óceán hőmérséklete átlag alatti volt.


A 2014-es meleg év

Globális szinten az 2014-es kivételesen meleg év után 2015 első negyedévében folytatódott az átlagosnál melegebb időjárás. Más adatbázisokra alapozott vizsgálatokkal összhangban az ERA Interim 2014-et az egyik legmelegebb évnek adta (2. ábra). Más adatbázisokkal szintén összhangban kétségtelenül megállapítható az 1970-es évektől a melegedés, és az is, hogy az El Niño események, a vulkáni tevékenység és egyéb, változékonyságot kiváltó okok miatt melegebb és hidegebb időszakok fordultak elő.

A várhatóan erősödő idei El Niño  tevékenységgel összhangban, melynek mértéke ugyan a II. félévben még bizonytalan, a 2015-ös évben új globális hőmérsékleti rekord valószínűsíthető.


Forrás: www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2015/warm-conditions-continue-2015

Kapcsolódó oldal: www.met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/eghajlati_visszatekinto/


1. ábra: A 2015. január-márciusi átlagos 2 méteres felszínhőmérséklet eltérései
az 1981–2010-es január-márciusi átlagtól az ERA-Interim reanalizis alapján


2. ábra: A 12 hónapos globális felszínhőmérséklet mozgóátlagának anomáliái
az 1981–2010-es időszak átlagához képest az ERA-Interim reanalízis alapján