2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. november 21. 15:00

Fellőtték a GOES-R amerikai meteorológiai műholdat

Magyar idő szerint 2016. november 20-án éjjel 00:42 órakor (az amerikai keleti parti idő szerint november 19-én 18:42-kor) fellőtték a GOES-R geostacionárius meteorológiai műholdat. Az Egyesült Államok GOES műholdjainak egy újabb generációja indul most el, amely az eddigi holdakhoz képest sokkal fejlettebb műszereket visz magával.

Az Amerikai Óceáni és Légügyi Hivatal (NOAA) és az Amerikai Űrügynökség (NASA) együttműködésével épült új hold meteorológiai szempontból legfontosabb műszerei a képkészítő ABI (Advanced Baseline Imager) és a villámdetektálást végző GLM (Geostacionary Lightning Mapper).

Az ABI 16 hullámhossztartományban végez méréseket. A visszavert napsugárzást mérő sávok felbontása 0,5 vagy 1 km, míg a Föld illetve a felhők által kibocsájtott hőmérsékleti sugárzáshoz tartozó hullámhossz-tartományokban 2 km a felbontás. Az időbeli felbontás a szükségletek szerint bizonyos keretek között állítható. Így a teljes félgömböt 5 vagy 15 perc alatt tapogatja le (előbbit csak akkor, ha nincs beállítva más tartomány), az Egyesült Államokat tartalmazó kivágatot 5 perc alatt, kisebb 1000x1000 km² –es tartományt akár fél perces felbontással is leképez, vagy 2 ilyen tartományt 1 perc alatt. Ezen az oldalon láthatunk szimulált példát a letapogatás sebességének beállítására, ahol a hurrikán környezetét választják ki nagy időbeli felbontású területként.

A GLM a felhőn belüli, felhő-felhő és a felhő-föld villámokat is érzékeli szinte folyamatosan 10 km körüli felbontásban. Ez az első olyan űrbéli villámdetektáló eszköz, amelyet geostacionárius műholdon helyeztek el, és így nagy területet lát egyszerre. Eddig csak alacsonypályájú műholdon illetve a Nemzetközi Űrállomáson volt ilyen mérés a földi mérőhálózatok kiegészítésére. Mivel a gyorsan fejlődő zivatarokat a villámok korábban jelzik, mint a radarokkal mérhető nagy csapadék értékek, a heves zivatarokra és a tornádókra kiadott korábbi riasztások életmentőek lehetnek.

Jelenleg a 89,5° nyugati hosszúság fölötti pályája felé tart a műhold, ahol körülbelül 1 évig fog tartózkodni a beüzemelés alatt. Legkésőbb 2017 májusig kell eldönteni, hogy a GOES-R a szokásos keleti (75°W) vagy nyugati (137°W) hold helyét foglalja majd el operatív szolgálati idejére GOES-16 néven.

A műhold európai szemszögből is nagyon fontos, hiszen a Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete (www.eumetsat.int) már építi a várhatóan 2021-től pályára bocsájtandó Harmadik Generációs Meteosat (MTG) meteorológiai műholdsorozatot. Az MTG holdakon hasonló műszerek lesznek, így a GOES-R és a már jelenleg is pályán lévő japán Himawari-8 műholdak adatai segítik a felkészülést az új lehetőségek kiaknázására.


További információ a GOES-R műholdakról:


A GOES-R műhold fellövése (forrás: NASA/Kim Shiflett)


A műhold műszerei a meteorológiai megfigyeléseken kívül a Napból jövő sugárzást és
az űridőjárás egyéb elemeit is mérik (forrás: Lockheed Martin Advanced Technology Corporation)


A GLM villámdetektáló műszer (forrás: Lockheed Martin Advanced Technology Corporation)