2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. február 24. 11:52

Február 24. – Jégtörő Mátyás napja

Február 24-e Szent Mátyás, „a jégtörő” ünnepe. Mátyás király is róla kapta nevét, mert Mátyás napjára virradólag (február 23-án este) született. Az emberek képzelete kapcsolatot teremtett Mátyás apostol ünnepe és a közeledő tavasz között, így lett Szent Mátyás apostol Jégtörő Mátyás, mondván, hogy „az ő szekercéje töri meg a jeget, a tél hatalmát”. Szokás mondani, hogy „ha Mátyás jeget talál, töri, ha nem talál, csinál”. Az előrejelzések szerint északkelet felől sarkvidéki eredetű, rendkívül hideg levegő zúdul be a Kárpát-medencébe, azaz idén Jégtörő Mátyás nem töri meg a tél hatalmát, sőt rendkívül zord hideget csinál.

Február 24-e Szent Mátyás apostol ünnepe. A Lévi nemzetségéből, Betlehemből származó Mátyás tudós ember volt.  Mátyás volt az az apostol, akit az áruló Júdás helyett maguk közé választottak Jézus tanítványai tizenkettediknek – írja a Magyar Kurír.

A néphagyomány szerint az apostol ezen a napon osztja ki a sípokat a madaraknak, hogy újra énekeljenek. A Mátyás-napi időjárásból lehet jósolni az éves termésre, tojásszaporulatra. A hideg idő jó termést jelent, a szeles pedig kevés tojást. Ha Mátyáskor esik, akkor a jég elveri majd a termést, a szőlő savanyú lesz. A Mátyás napján fogott hal az egész évi szerencsés halászat előjele.