2018. szeptember 18. kedd
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2017. augusztus 10. 14:01

Hidegfront átvonulás

A hétvégén nyugat felől hidegfront vonul át felettünk, vonulását záporok, zivatarok, viharos széllökések kísérik. A hűvösebb léghullámok beáramlásának köszönhetően mintegy 10 fokkal gyengül a nappali felmelegedés, szombaton még csak a Dunántúlon, vasárnap már keleten is. Hétfőtől már szárazabb, fokozatosan egyre meleg levegő érkezik a Kárpát-medence fölé.

Szombat

Az átmenetileg erősebben megnövekvő felhőzet mellett többnyire csak rövid napos időszakok lehetnek. Szórványosan, majd estétől keleten egyre többfelé várható zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, főként a középső és a nyugati országrészben viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 22 és 26, másutt 27 és 32 fok között várható, északkeleten, keleten lesz a legmelegebb.

Vasárnap

Az ország nagy részén felhőátvonulásokra számíthatunk több-kevesebb napsütéssel, számottevő csapadék nélkül, de keletebbre kezdetben erősen felhős idő várható délelőtt még többfelé esővel, záporral, majd délutántól szakadozik a felhőzet, ott is egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szelet nagy területen erős, néhol viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között valószínű. Keleten lesz napközben a hűvösebb.

A valószínűségi előrejelzésen (4. ábra) jól látszik a front hatása, miszerint a jövő hét elején pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, de ennek mértéke még bizonytalan. A nagyfelbontású időjárási modell egy-két fokkal alacsonyabb hőmérsékletet prognosztizál, mint a futtatások zöme.


Nyomás és felhőzet előrejelzés 2017. augusztus 12-re az ECMWF modell alapján


Nyomás és felhőzet előrejelzés 2017. augusztus 13-ra az ECMWF modell alapján


Hőmérséklet eloszlás kb: 1500 m magasban vasárnap éjjel; az ECMWF modell alapján


A valószínűségi előrejelzésen jól látszik a front hatása

Meteorológiai hírek