2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. március 1. 13:53

Március 1-én éjjel lövik fel a GOES-S amerikai meteorológiai műholdat

Magyar idő szerint 2018. március 1-én 23:02-kor tervezik a GOES-S geostacionárius meteorológiai műhold fellövését. Az élő közvetítés 22:30-tól megtekinthető például a NASA televíziós adásán.

Az Amerikai Óceáni és Légügyi Hivatal (NOAA) és az Amerikai Űrügynökség (NASA) együttműködésével épült hold a második tagja az új generációs GOES műholdaknak, melyek a korábbiaknál sokkal fejlettebb műszerekkel rendelkeznek, ezekről korábbi hírünkben részletesen beszámoltunk. Az előző, GOES-R holdat 2016. november 20-án (amerikai idő szerint november 19-én) lőtték fel és 2017. december 18-án lett hivatalosan is operatív műhold GOES-16 néven a 75,2° nyugati hosszúság felett. A GOES-S sikeres pályára állítás és beüzemelés esetén várhatóan a 135° nyugati hosszúság felett működik majd GOES-17 néven.

Annak ellenére, hogy ez a műhold nem látja majd az európai régiót, a korábbinál többféle és jobb felbontású méréseivel hozzájárul a globális időjárás-előrejelző modellek, például az ECMWF prognózisainak javulásához és így közvetve a magyarországi előrejelzések pontosabbá válását is segíti.


További információ a GOES műholdakról:

 


A GOES-R már operatív műhold GOES-16 néven
Forrás: Lockheed Martin Advanced Technology Corporation


A GOES-S műholdat vákuumkamrába eresztik tesztelés céljából
Forrás: Lockheed Martin Advanced Technology Corporation