2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. május 8. 10:17

Fokozott tűzveszély időszakának kihirdetése

A korábbi szabályozás szerint a megyei tűzgyújtási tilalmat az elsőfokú erdészeti hatóság, az országos tűzgyújtási tilalmat erdőgazdálkodásért felelős földművelésügyi miniszter rendelte el közigazgatási határozatban. A változó időjárás azonban gyorsan módosítja térben és időben az erdőtűz kockázatot, ezért a jogalkotó a nemzetközi jó gyakorlat figyelembevételével egy rugalmasabb tűzgyújtási tilalom rendszer kialakítása mellett döntött. Az új szabályozás szerint az ország teljes területére, illetve megye vagy település területére vonatkozóan a fokozott tűzveszély időszakának  meghatározásáról, valamint az érintett erdőgazdálkodók, erdészeti szakszemélyzet és a lakosság erről történő tájékoztatásáról az erdőgazdálkodásért felelős miniszter gondoskodik.

A tűzgyújtási tilalmat a várható időjárás, az erdei biomassza állapota és az elmúlt időszak tűzesetei alapján, minden nap megyénként jelölik ki a NÉBIH erdészeti igazgatóság és a Katasztrófavédelem szakemberei.  Az új rendszer célja, hogy csak a feltétlenül indokolt idejéig legyen lerendelve tűzgyújtási tilalom az egyes területeken. Az új rendszer segítségével időjárási változás esetén gyorsabbá válik a tilalom elrendelése és visszavonása.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról az www.erdotuz.hu  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatunk.

Az áttekintő térképre kattintva megjelenő, tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu címen közvetlenül is elérhető erdészeti térképen kikereshetjük a lakóhelyünket vagy a tervezett kirándulási helyet és a környékén található erdőterületek beazonosíthatók a térkép segítségével. A térkép piros színnel a megtekintés napján hatályban lévő tűzgyújtási tilalmat mutatja.

A belterületi kerti és növényi hulladék égetése a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben belterületi ingatlanokra felmentést adhat, melyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit. A helyi önkormányzatnál kell érdeklődni, hogy mikor lehet a kertben égetni. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben nem szabad avart és kerti hulladékot égetni. Erdőterületen nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva.

A csapadékos időjárás miatt a 2017-es évhez képest kedvezőbben alakult a tavaszi erdőtűz szezon, de az elmúlt hetek átlagosnál melegebb időjárása miatt már májusban elkezdődött a nyári erdőtűz szezon. A meleg, száraz időjárás miatt elsősorban a fenyvesek kerültek éghető állapotba, ahol az erdőtüzek nagyon gyorsan koronatűzzé fejlődhetnek. Sajnos az alföldi területen a napokban is nagyszámban elforduló külterületi vegetáció és szemétégetések jelentős ugrótűz potenciállal rendelkeznek, így ezek a tüzek a távolabb lévő erdőket is meggyújthatják. Az időjárás előrejelzés szerint legfeljebb zápor-zavatar várható a fokozott tűzveszéllyel érintett megyékben, ami csak  a tűzkockázat lokális csökkenését eredményezi, viszont magas szélsebességgel járhat.

Két alföldi megyében alakult ki fokozott tűzveszély, ezért mától Bács-Kiskun és Csongrád megyében is érvénybe lépett a tűzgyújtási tilalom.

Ennek értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon.

Forrás: erdotuz.hu/tuzgyujtasi-tilalom

Tűzgyújtási tilalom térkép

A tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu címen található erdészeti térképen
közvetlenül kikereshetjük a lakóhelyünket vagy a tervezett kirándulási helyet