2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. május 28. 20:20

Hogyan hullhat le többéves átlagos csapadék egy nap leforgása alatt?

A címben feltett kérdés nem költői, bizony az Föld egyes területein bekövetkezhet ilyen szélsőséges időjárási esemény. Természetesen ilyen extrém jelenség csak a Föld száraz pontjain, elsősorban a trópusi sivatagokban fordulhat elő, ahol nem is biztos, hogy minden évben esik eső. Viszont, ha kialakul, akkor hirtelen nagyon heves csapadék is lehetséges.

Május 26-i hétvégén azonban szinte minden képzeletet felülmúló időjárási szélsőség pusztított az Arab-félsziget déli részén, elsősorban Ománban. A Mekunu névre keresztelt, Szomália partjaitól néhány száz km-rel keletre, az Arab-tenger jelenleg 30-32 fokos vízhőmérsékletű felszíne felett kialakult trópusi ciklon észak felé vette irányt, és gyakorlatilag "nekiment" a Föld egyik legszárazabb és legforróbb sivatagos területének. A légörvény energiautánpótlása a nyílt, és rendkívül meleg víz felett mindvégig adott volt, egészen a szárazföldet érés pillanatáig. A trópusi ciklonok forgástengelyében kialakuló szem körül a legintenzívebb a csapadék, és errefelé fúj a legerősebb szél is, amely Mekunu esetén Omán délnyugati részét sújtotta leginkább. Az ún. Saffir-Simpson skálán 3-as kategóriát is rövid ideig elérő ciklonban 160-170 km/h-t meghaladó szélsebesség az ománi Szalála városa közelében tombolt a legintenzívebben. A városban közel 300 mm csapadékot mértek alig két nap leforgása alatt, ami errefelé átlagosan három év alatt esik le. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) által is közzétett videón jól látszik, ahogy a hatalmas vizet a rendkívül száraz, sivatagos terület sem képes elnyelni, hanem hatalmas áradatként vonul végig az utcákon. A trópusi ciklon azóta teljesen feloszlott, a nedvességéből már csak egy-két zivatar táplálkozik, főleg a polgárháború sújtotta Jemenben.

 

Alig több, mint egy hete a Sagar nevű trópusi ciklonná erősödött örvény a még szűkebb Ádeni-öböl felett alakult ki, és Dzsibutiban ért partot, majd Etiópiában oszlott fel. A kelet-afrikai, alig egymillió lakosú Dzsibutiban még sohasem észleltek ilyen jelenséget, az ország meteorológiai szolgálata történetében először, másfél hete adott ki trópusi ciklon veszélyére figyelmeztetést.