2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. július 30. 15:00

Rendkívüli hőség hazánkban? Mit szóljanak a portugálok?

Ezen a nyáron a hőmérséklet még nem emelkedett 35 fok fölé Magyarországon, és a mostani kánikulai időszak alatt sem sok helyen lépi túl ezt a küszöbértéket. Bár a magas páratartalom és a trópusi éjszakák miatt sokaknak gondot okozhat elviselni ezt az időjárást is, de az idei szezon nálunk inkább abban rendkívüli, hogy ez idáig nem fordult elő un. forró nap (forró napokon a maximumhőmérséklet meghaladja a 35 °C fokot).

Ugyanakkor az Ibériai-félszigeten valóban rendkívüli, sőt, szó szerint elviselhetetlen hőség lehetőségét jelezték augusztus első hétvégéjére az időjárási modellek. Az amerikai GFS modell például kerek 50(!) fokig vitte fel a hőmérsékletet, ilyet előrejelzőink még nem láttak európai viszonylatban. Az OMSZ által sokkal inkább elfogadott és használt európai ECMWF modell "csak" 43-45 fokot jelez előre vasárnapra, ami rendkívülinek számít spanyol-portugál viszonylatban is.

 

Hozzánk szerencsére nagy valószínűséggel ez a hőhullám nem ér el, sőt, a jövő héten akár hűvösebbre is fordulhat az idő.