2024. április 16. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. szeptember 16. 21:10

Ex-trópusi vihar Európa atlanti partjainál

Az ősz az északi féltekén a hurrikánok évadja. A trópusi eredetű viharok csak ritkán jutnak el Európáig. Ha mégis feljutnak a magasabb szélességi fokokig, akkor már rendszerint alaposan átalakulnak. Tipikus útvonal, amikor Amerika keleti partjaival párhuzamosan haladva jutnak a légörvények a nyugati szelek övébe és ott beleolvadnak, vagy éppen kiváltójává válnak egy mérsékelt övi ciklonnak és így érnek el Európába. Az északi pályán haladó ex-hurrikán tipikus esete a 2014 őszén Nyugat-Európáig eljutó Gonzalo nevű légörvény.

Az elmúlt években azonban már többször is tapasztalhattuk, hogy közvetlenül a trópusokról is képesek feljutni a trópusi viharok akár a Brit-szigetek magasságáig is. Az eddigi legmarkánsabb északra is felhatoló légörvény a 2017 októberében kialakult Ophelia nevű ex-hurrikán, amely bár legyengülve, de megőrizve trópusi sajátosságait egész Írországig jutott.

Úgy tűnik, az idei évben is egészen az Atlanti partokig jut el egy trópusi vihar, amely bár legyengül, de még így is markánsan időjárást okoz a Brit-szigetek nyugati felén.

A Helene nevű trópusi vihar Afrika nyugati partjai közelében alakult ki, majd egy ívet leírva északra fordulva szeptember 16-án az Azori-szigetektől kissé nyugatra vonult Európa irányába (1. ábra). Szeptember 16-án reggel még 130 km/h-s sebességűek voltak a vihar tipikus széllökései, amelyek délutánra 110 km/h körülire csökkentek. A számítások szerint 17-én délre ismét kissé erősödni fog a vihart kísérő szél, annak ellenére, hogy maga a ciklon jelentősen gyengül, azonban a nyugati szelek övébe jutva az áthelyeződési sebessége megnövekszik (2. ábra). A vihar 18-án hajnalra éri el Írország délkeleti és Anglia délnyugati partjait de ekkor már várhatóan "csak" 100-110 km/h legerősebb széllökéseket okoz, mivel a hidegebb tengervíz tovább csökkenti a légörvény erejét (3. ábra).

Az egyre gyakrabban északra felhatoló trópusi viharok is bizonyítják, hogy az elmúlt évtizedekben a légköri cirkulációban számottévő változások zajlanak...


1. ábra: A Helena trópusi légörvény jól megfigyelhető az ECMWF légnyomás és szél analízisében
és a METEOSAT infravörös műholdképén 2018. szeptember 16. 14 órakor (12 UTC)


2. ábra: Az ex-trópusi ciklon az ECMWF előrejelzése alapján 17-én 14 órára (12 UTC)
megközelíti Európa partjait


3. ábra: Az előrejelzések szerint szeptember 18. 14 órakor (12 UTC)
a vihar lecsap a Brit-szigetekre