2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2017. december 23. 13:21

Kettős hullámképződés december 23-án Közép-Magyarországon

A tőlünk nyugatra elhelyezkedő anticiklon előoldalán északias áramlás alakult ki országunk felett. A hőméréskleti rétegződés és a szélprofil délelőtt kedvezett a hegyi hullámok kialakulásának. Hasonló jelenség történt korábban október 13-án is, melyről beszámoltunk aznap.

 

2017. december 23-án a nedves levegőnek köszönhetően több rétegben alakultak ki lencse alakú hullámfelhők (Altocumulus lenticuláris). Ami azonban igazán különlegessé tette a helyzetet, hogy a különöző rétegek hullámai különböző hegyeken képződtek.

A műholdképen (1. ábra) látszik, hogy a Kárpátok déli oldalán kiterjedt hullámzás alakult ki, mely a Börzsöny és a Budai-hegység mellett is folytatódik. Az OMSZ Kitaibel Pál utcai székházának tetejéről készült fényképeken (2-3. ábra) látható hullámfelhőket alaposan megnézve látszik, hogy két hullám volt jelen: egy alacsonyabban lévő rövidebb (piros vonalak) és egy magasabban lévő hosszabb (kék vonalak) hullám. A vonalak a hullámhegyek vonalát jelölik, az azonos színűek a valóságban párhuzamosak, a képen csak a perspektivikus hatás miatt látszanak szöget bezáróaknak.

A kék vonalak a magasabban lévő hullámok nyugat-keleti irányú hullámhegyeit jelölik. E hullámok északról délre terjedtek és a Kárpátok hozta őket létre a magasabb rétegekben fújó északi szél hatására. A piros vonalak által jelölt hullámok délnyugat-északkeleti irányúak, az alacsonyabban fújó északnyugati szél hatására a Börzsöny és a Budai-hegység vonulatain jöttek létre. (Érekes módon a kelet felé néző fényképen mintha egy harmadik hullám is látszana, amely a piros vonalakra merőleges, valószínűleg azonban csak a két jelen lévő hullám interferenciája miatt kialakuló sakktáblaszerű elrendeződést látjuk ahelyett, hogy a teljes hullámhegyek látszanának.)

Salavec Péter


1. ábra: Műholdkép a Kárpát-medencéről 8:25 UTC-kor.
Kiterjedt hullámzás látható Szlovákiában, kisebb területen Budapest környékén.


2. ábra: Fénykép délnyugat felé.
Az alacsonyabban lévő hullámok hullámhegyeit piros, a magasabban lévőkét kék vonalak jelzik.


3. ábra: Fénykép kelet felé.
Az alacsonyabban lévő hullámok hullámhegyeit piros, a magasabban lévőkét kék vonalak jelzik.