2024. április 25. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. október 29. 16:39

A légkör legfontosabb összetevőire vonatkozó új globális reanalízisek

Az Európai Bizottság nevében az ECMWF által koordinált Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) kiadta a 2003–2016-os időszakra vonatkozó globális reanalizációját a fontosabb légköri összetevőkre vonatkozóan.

A Copernicus egy EU által finanszírozott földmegfigyelési program, amelynek célja, hogy nyíltan és ingyenesen biztosítson adatokat és információt kutatók és döntéshozók számára egyaránt, hat különböző szolgáltatáson keresztül, a környezeti kihívások kezelésére. A Copernicus tematikus szolgáltatásai, melyek az ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) irányítása mellett valósulnak meg, a következők:

1. ábra 


A Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) alapvető célja, hogy információt tegyen elérhetővé és támogatást nyújtson kutatók, politikai döntéshozók és vállalkozások számára a Föld légkörének kémiai összetevőivel kapcsolatban, elsősorban a nyomgázokra és aeroszolokra fókuszálva.

A múltra vonatkozó megfigyeléseket, a Föld egészének jelenlegi állapotára vonatkozó megfigyeléseket, valamint a legmodernebb számítógépes modellek eredményeit egyesíti az ún. reanalízis. Reanalízis készítéséhez a CAMS előbbieken felül a műholdas megfigyeléseket is felhasználja. (A műholdas adatokban azonban gyakran vannak hiányok, amelyet a műszerek hibája, a felhőzet jelenléte, vagy például az egyes műszerek felbontásában lévő különbségek miatti inkonzisztenciák okozhatnak.) A reanalízis célja egy adott időszakra vonatkozó konzisztens adatbázis kialakítása.

A CAMS az ECMWF Integrált Előrejelzési Rendszerén (IFS) alapuló, teljesen integrált légköri összetétel modellezési rendszert használta fel az új reanalízis előállításához oly módon, hogy az a korábbi MACC reanalízis és a CAMS interim reanalízis nyomdokain halad, konzisztens információt szolgáltatva a légköri aeroszolokra és reaktív gázokra vonatkozóan. A korábbi adatbázisokhoz képest finomodott az adatok horizontális felbontása globális skálán (kb. 80 km), növekedett az időbeli felbontás három órára, valamint több kémiai komponensre áll rendelkezésre információ. Az új reanalízis felhasználja a műholdas adatbázisokat és legújabban az IFS javított változatát is.

A CAMS reanalízis adatai számos felhasználót szolgálnak ki a fejlesztőktől, kutatóktól kezdve egészen a döntéshozókig. Az adatok felhasználhatók a légkör jelenlegi állapotának vizsgálatához, valamint az elmúlt években, évtizedekben megfigyelt változások elemzéséhez is. A reanalízis alkalmas továbbá bizonyos nem szokványos események értelmezésére is. Például az, ha egy adott régióban szokatlan számú tűzeset fordul elő, mindenképpen hatással lehet a levegő minőségére. A tüzek hatásának megfelelő elemzéséhez szükség van arra, hogy az új adatokat a korábbi adatokkal össze lehessen hasonlítani. A reanalízis lehetővé teszi az ilyen összehasonlításokat, mivel információt szolgáltat az érintett évre és régióra vonatkozóan, de megadja az adatokat azokra az évekre is, amikor nem voltak ilyen szokatlan események.

Az alábbi ábra a troposzférikus ózon adatok validálásának eredményeit mutatja be a 2003, 2005, 2007, 2011, 2013 és a 2015 évekre vonatkozóan. Az ábrákon megfigyelhetjük, hogy a validáláshoz az OMSZ által üzemeltetett K-pusztai mérőállomás adatait is felhasználták.

2. ábra

Forrás: A Validation report for the CAMS global reanalyses of aerosols and reactive trace gases, years 2003–2016


Kapcsolódó oldalak: