2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. január 11. 12:57

Megjön a lehűlés és a hó is

Északkelet felől hideg légtömeg árasztja el a Kárpát-medencét, emiatt az itt lévő nedves légtömegből hulló csapadék egyre inkább szilárd halmazállapotú lesz.

A Kelet-európai-síkság felett lévő anticiklon peremén keleti, északkeleti áramlással hideg levegő érkezik térségünkbe. Az itt lévő enyhébb és nedvesebb levegőt emelkedésre készteti, emiatt többfelé alakul ki eső. Ahogy egyre nagyobb területet ér el a hideg, úgy változik a csapadék halmazállapota havas esőre, majd havazásra.

Ugyanakkor a hideg levegő szárazabb is, ezért a legkevesebb csapadék ott lesz, ahova legelőbb elér, vagyis az ország északkeleti részén. A legtöbb csapadék pedig hozzávetőlegesen a Szombathely-Békéscsaba vonalban valószínű. Ennek zöme szombaton, akkor is eső formájában érkezik majd. Vasárnapra már mindenhol olyan hideg lesz felettünk a légkör, hogy havazás lesz a jellemző, de ekkor már jelentősen csökken a csapadékhajlam is.

A hőmérséklet csúcsértéke szombaton 1 és 6 fok között változik, vasárnap hajnalra pedig -5 és 0 fok közé hűl le a levegő. Azokban északkeleten már csökken a felhőzet, szárazabb a levegő, ott helyenként -9, -8 fokra is süllyedhet a hőmérséklet. Vasárnap délután 0, +4 fok valószínű, vagyis a legtöbb helyen olvadni fog a frissen leesett hó.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Csapadék-előrejelzés szombatra


2. ábra: Csapadék-előrejelzés vasárnapra


3. ábra: Előrejelzett időjárási helyzet Európára vasárnap éjfélre