2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2019. július 27. 12:00

Röviden a villámárvízről

A kiterjedt zivatartevékenységhez alapvetően hátrom tényező szükséges: elegendő nedvesség, labilis légrétegződés és valamiféle légköri emelőhatás. Jelenleg mindháromból jut bőven hazánk területén, ezt bizonyára sokan tapasztalják, és feltehetően kevesen örülnek neki. Különösen a június 27. szombati nap során jelentős esélye van felhőszakadás kialakulásának, mégpedig hegyvidéki környezetben, amely akár villámárvizek kialakulását is eredményezhetni. Mit jelent ez, miért alakul ki, és hogyan készüljünk fel rá?

Villámárvíznek nevezzük az olyan, általában kisebb vízfolyásokon megjelenő árhullámot, mely a csapadékhullást követően rövid időn belül megjelenik, a szokásosnál jelentősen nagyobb vízállást eredményez, majd néhány óra leforgása alatt le is vonul. Mi szükséges hozzá? Hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, dombos vagy hegyvidéki terület, olyan völgyrendszer, amely nagyobb területről gyorsan összegyűjti a vizet, valamint minél gyorsabb lefolyást biztosító felszín. A nagy csapadék többnyire egymást követő zivatargócokból kialakuló felhőszakadás eredménye, de az átmeneti évszakokban ciklonokhoz kötődve is előfordulnak kiugró csapadékösszegek. A kellő lejtést már a mi, európai mértékkel nézve kis hegyeink is biztosítani tudják, a gyors lefolyást pedig egyre inkább elősegítjük erdőirtásokkal, valamint mind nagyobb területek leaszfaltozásával.

Jelen helyzetben éppen északi hegyeink térségében mutatkoznak kedvezőnek a feltételek felhőszakadás kialakulásához. Miből lehet ezt tudni? Egyrészt egy úgy nevezett meleg-nedves szállítószalag épül ki hazánk felett, amely nevéhez méltóan délnyugat felől szállítja a zivatarok számára a „táplálékot”. Emellett két légtömeg ütközik is felettünk, az előbb említett meleg, nedves levegő találkozik a tőlünk északra elhúzó hideg légörvénnyel. Az ütközés miatt pedig a levegő felemelkedni kényszerül, ami így egyenes út a felhőképződéshez. Amiért pedig felhőszakadástól kell tartani, az nem más, mint az egy négyzetméter felett található légoszlopban levő 45-50 mm vízgőztartalom (úgy nevezett kihullható víz), ami azt jelenti, hogy már egyetlen zivatargóc is képes lenne ennyi vizet kipréselni a levegőből. Csak, hogy legyen mihez viszonyítani: 50 mm már narancs fokozatú riasztást jelent felhőszakadás esetén. Itt viszont nem egy, hanem akár sok, egymást követő zivatargóc is átvonulhat egy adott térség felett, így megvan az esélye 50 mm-t is meghaladó esőnek, rövid idő alatt. 50 mm is sok, de ha mindezt a kis patakmedrek egész hegyoldalakról gyűjtik össze, akkor a milliméterek összeadódnak, és a hegy alján fekvő falu közepén végigfutó patakmedret, rosszabb esetben utcákat is hirtelen elöntheti a víz.


Mit tehetünk ilyen helyzetben?

Ha a hegyekbe készülünk, és látjuk, hogy felhőszakadás veszélye áll fenn aznap, mindenképp legyünk résen! Autózás, kerékpározás közben is érdemes vigyázni, az utakat keresztező medrek is okozhatnak meglepetéseket, valamint meredek utakon akár nagy erővel is szembefolyhat a víz, amin könnyen megúszhat a jármű. Figyeljük a riasztásokat, a radarképeket, és ha elered az eső, lehetőleg kerüljük el a szűk völgyeket, mozogjunk inkább magasabban fekvő térszínek felé! Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


Figyelmeztetés felhőszakadásra a szombati napra


A radarképeken élőben követhető a nagyobb zivatargócok mozgása...