2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2019. december 28. 20:20

2019. évi ECMWF tevékenység – rövid összefoglaló

Az ECMWF honlapon rövid összefoglaló olvasható a 2019. évi tevékenység legfontosabb pontjairól.

A Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, ECMWF) öt évenként készít 10 éves időszakot lefedő Stratégiai Tervet. A tagállamok meteorológiai szolgálatainak igazgatóiból álló Vezetői Tanács 2016 nyarán fogadta el a 2016–2025 időszakra vonatkozó Stratégiai Tervet. A Stratégiai Terv nagyon ambiciózus, de reális fejlesztéseket tűzött ki. A megfogalmazott célokkal összhangban, 2019 nyarától teljesen új szemlétű fejlesztés eredményeként a teljes középtávú időtartományban az előrejelzés minősége ‒ mind az európai térségben, mind globális skálán ‒ tovább javult.

Az ECMWF létrejötte óta kiemelt hangsúlyt fektet a képzési és oktatási tevékenységre, a képzési program keretében Magyarország 1994-es társult taggá válása óta az OMSZ számos munkatársa részt vett.

A 2019. évi tevékenységről bővebb áttekintés 2020. júliusban várható, a 2018. évihez hasonló terjedelemben.

Az elmúlt évtizedekben a középtávú időjárás előrejelzések megbízhatósága jelentős mértékben nőtt. A hazai fejlődést jelentős mértékben segítette, hogy Magyarország 1994-ben a közép-keleti európai régióból elsőként csatlakozott az ECMWF-hez.

Az ECMWF modellekre alapozott, az Országos Meteorológiai Szolgálatnál megvalósult legfrissebb fejlesztésekről és a verifikációs eredményekről szintén az ECMWF honlapon található összefoglaló.


Kapcsolódó oldalak
: