2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. szeptember 14. 16:10

Hőhullám Európa-szerte a jövő héten

A középtávú, vagyis az 5-10 napra szóló előrejelzések alapján a jövő hét folyamán Európa legnagyobb részén az ilyenkor megszokotthoz képest akár 8-10 fokkal melegebbet is mérhetünk majd. Még akár olyan északi városokban, mint Stockholm vagy Helsinki is 25 fok közelébe emelkedhet a napi csúcshőmérséklet a jövő hét második felében, Berlinben 30, Varsóban 28, 29 fok is lehet. Magyarországon pedig a hét közepétől ismét a 30 fok körüli maximumok lesznek a jellemzőek. Ami viszont emellett még érdekes, hogy ehhez a hőhullámhoz bizony részben hozzájárul egy ex-hurrikán is.

Helene ugyan már csütörtök óta nem hurrikán, hanem „csak” trópusi vihar, és szinte biztosan nem is erősödik már vissza, de mindenesetre kitartóan közelít Európa nyugati államai felé (1. ábra). A legerősebb széllökések 60 és 110 km/h között mozognak a ciklonban. A pályája a legnagyobb eséllyel Írország felé tart, de kis eséllyel Portugália vagy Spanyolország partjait is célba veheti. Mindenesetre mi most számoljunk az Írország, vagy kicsit tágabb értelemben a Brit-szigetek felé mozgó ciklonnal. Helene, illetve ex-Helene egyre gyengülve tart az írek, britek felé, a jelenlegi előrejelzések alapján pont Írország és Nagy-Britannia fölött veszítené el erejét. Ezzel párhuzamosan viszont Írországtól és Skóciától északnyugatra kialakulóban lesz egy mérsékeltövi ciklon, amelynek a fejlődését Helene maradék erejével még meglendíti. Eközben kontinensünk felett egy markáns, nagykiterjedésű anticiklon helyezkedik majd el, amelynek stabilizálódásához az ex-hurrikán előoldalán déli, délnyugati áramlással érkező meleg levegő részben hozzájárul.

A délnyugati áramlás hatására kedden, szerdán Dél-Anglia, Franciaország, a Benelux-államok és Németország területén várható a legmagasabb pozitív anomália a 850 hPa-os nyomási szint (kb. 1500 méteres magasságban) hőmérsékletében (2-3. ábra). A hét második felében csütörtökön és pénteken azonban a legmagasabb, akár 10-12 fokos anomália már inkább Skandinávia, illetve a Balti-tenger mentén lesz jellemző (4-6. ábra). Ebben a forgatókönyvben a GFS és az ECMWF modell is egyet ért.

Az időjárási helyzet nagyon hasonló lesz egyébként a tavaly október közepén tapasztaltakhoz. Akkor az Ophelia hurrikán tartott Írország felé, Európa kontinentális részén pedig a mostani helyzethez hasonlóan stabil, nagykiterjedésű anticiklon volt megfigyelhető. Magyarországon akkor 21, 27 fok közötti maximumokat mértek az OMSZ mérőműszerei, most ennél jó néhány fokkal melegebb napok várhatóak; szerdától kezdve 26, 31 fok között alakul a csúcshőmérséklet hazánk területén.


1. ábra: A Helene névre keresztelt trópusi vihar (középen) várható pályájának alakulása kedd 00 UTC-ig.
Az USA keleti partvidékén megfigyelhető a lelassult Florence hurrikán,
a Karib-tengeren pedig a fokozatosan gyengülő Isaac ex-trópusi vihar. (Forrás: wxcharts.eu)


2. ábra: A szerda hajnalra előrejelzett anomália értékek a GFS és az ECMWF modell alapján
a 850 hPa-os nyomási szintre, valamint a GFS esetében a 2 m-es magasságra is. (Forrás: wxcharts.eu)


3. ábra: A ténylegesen várható hőmérsékleti értékek a 850 hPa-os nyomási szintre szerda hajnalra
az ECMWF modell alapján.


4. ábra: A csütörtök hajnalra előrejelzett anomália értékek a GFS és az ECMWF modell alapján
a 850 hPa-os nyomási szintre, valamint a GFS esetében a 2 m-es magasságra is. (Forrás: wxcharts.eu)


5. ábra: A péntek hajnalra előrejelzett anomália értékek a GFS és az ECMWF modell alapján
a 850 hPa-os nyomási szintre, valamint a GFS esetében a 2 m-es magasságra is. (Forrás: wxcharts.eu)


6. ábra: A ténylegesen várható hőmérsékleti értékek a 850 hPa-os nyomási szintre, péntek hajnalra
az ECMWF modell alapján.