2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. május 6. 20:20

Röviden a "lila" frontokról

Május 6-án időjárásunkat egy ún. visszahajló okklúziós front alakította. A fronttérképeken lilával jelölt légköri objektumnak rendszerint nagy szerepe van a csapadékképződésben, és most is ennek köszönhetjük, hogy legalább egy gyenge öntözést kapnak északkeleti tájaink.

 

 

Amikor a meleg légtömeg valahonnan kiszorítja a hideget, akkor ott melegfront vonul át. Amikor pedig mindez fordítva zajlik, tehát a hideg győzedelmeskedik a meleg felett, akkor hidegfrontról beszélünk. Ezek a légkör sajátosságai miatt rendszerint párban járnak, a meleg "megy elől", a hideg "hátul". Azonban a hidro-termodinamika törvényeinek engedelmeskedve a hidegfront gyorsabban mozog, mint a meleg, ezért utol is éri azt. Ilyenkor a kettő közé szorult meleg légtömeg a magasba kényszerül, ami pedig nagy területen felhő- és csapadékképződéshez vezet. Az összeolvadt, bezárult frontokat nevezzük okklúziós frontnak.

 

Az okklúziós frontok magukon viselik a hideg- és melegfrontok sajátosságait is, de jellegükben mégis inkább a meleghez állnak közelebb. Emiatt ilyenkor orvosmeteorológiai szempontból kettős fronthatásról beszélünk, ami tehát nem feltétlenül jelenti azt, hogy kétszer olyan erős fronthatás ér minket. Megszűnésük, feloszlásuk egyet jelent a mérsékelt övi ciklonok végstádiumával, amely során a szubtrópusi meleg és a sarkvidéki hideg levegő sikeresen elkeveredik egymással.


A hazánkat sújtó aszályhelyzet egyik megoldása többek között éppen az lenne, ha több, felettünk megrekedő, dél, délnyugat felől maga köré nedves levegőt felcsavaró okklúziós front alakulna ki.

 


Kapcsolódó oldalak
: