2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2019. április 4. 15:37

Mennyire sötétült el az égbolt a Föld Órájában Budapest fölött?

Március 30-án este a Föld Órája nevű figyelemfelhívó akció keretében a világ más nagyvárosaihoz hasonlóan Budapesten is lekapcsolták egy órára a díszkivilágítást. Az esemény éjjelén derült, tiszta ég mellett méréseket végeztünk az OMSZ székházának tetejéről.

A városi környezet zavaró fényei mellett az égbolt éjszaka világosabb. A világosabb háttér mellett az égen így csak a fényesebb csillagokat láthatjuk. A kivilágosodást a légkörből visszaszóródó települési fények okozzák. A visszaszóródás mértéke függ a meteorológiai viszonyoktól, vagyis főképpen a levegőben lévő szennyező anyag tartalomtól és természetesen a felhőzettől.

A nappali viszonyokhoz képest az éjszakai égbolt nagyságrendekkel kisebb fényességének (fénysűrűségének) mérésére általában speciális, érzékeny műszerek, fotométerek használata szükséges. Ugyanakkor lehetőségünk van egyszerű digitális fényképezőgépek, sőt akár okostelefonok alkalmazására is, melyek képesek a képeket nyers, úgynevezett RAW formátumban elmenteni. Az eszközök kalibrálása után így mérőműszerként alkalmazhatjuk azokat. A fényszennyezéssel és annak mérésével kapcsolatos részleteket lásd: fenyszennyezes.hu/fsz_meres.html, illetve: fenyszennyezes.elte.hu/meresek.php.

Március 30-án este az égbolt zenit körüli tartományára irányított fényképezőgéppel készítettünk sorozatfelvételt este 20 órától egészen hajnalig. A kiértékelés során a RAW képekből fénysűrűség értékeket származtattunk, illetve a zenit körüli 5 foknyi tartomány átlagát használtuk. Az 1. ábrán azt láthatjuk, hogy este, éjszaka az idő előrehaladtával a természetes sötét égbolthoz képest mennyire volt sötét az égbolt (Természetes Égboltfényesség Egység – NSU). Az idősoron jól megfigyelhető a Föld Órájában tapasztalható visszaesés, illetve a díszkivilágítás rendszeres, éjfélkor történő lekapcsolása. Mindezek mellett főként az éjszaka első felében egy fokozatos csökkenő tendencia is mérhető volt, hiszen a különféle irodaházak, lakóépületek ablakai felől is mind kevesebb a fényforrás.


1. ábra: Az égbolt fénysűrűsége Természetes Égboltfényesség Egységekben a zenitben.
A díszkivilágítás kikapcsolásakor 25-26%-al visszaesett a zenit fénysűrűsége.


1. kép: Felvétel az OMSZ székházának tetejéről 20:29-kor, közvetlen a díszkivilágítás kikapcsolása előtt.


2. kép: Felvétel az OMSZ székházának tetejéről 20:30-kor, közvetlen a díszkivilágítás kikapcsolása után.


2. ábra: A keleti égbolt fénysűrűség eloszlása 20:29-kor, a díszkivilágítás kikapcsolása előtt.
Az NSU egységben feltüntetett értékek tájékoztató jellegűek.


3. ábra: A keleti égbolt fénysűrűség eloszlása 20:30-kor, a díszkivilágítás kikapcsolása után.
Az NSU egységben feltüntetett értékek tájékoztató jellegűek.


4. ábra: A Budapest Lőrinc állomáson üzemelő felhőalap mérő álal mért visszaszóródási profil idősora.
A mérés tanúsága szerint felhőtlen volt az ég, viszonylag tiszta volt a légkör. Az alsó 2 km-es rétegben
lévő szennyezőanyag tartalom minimális mértékben csökkenhetett az éjszaka folyamán.