2024. április 18. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. november 6. 12:48

Sandy hurrikán előrejelezhetősége

2012. október utolsó napjaiban az Amerikai Egyesült Államok keleti partjait, s elsősorban New York körzetét a térségben évtizedek óta nem látott hurrikán sújtotta. A térségben ezt megelőzően 1938 szeptemberében volt hasonló károkat okozó trópusi eredetű vihar. Érthető módon az amerikai döntéshozók, a sajtó és a közvélemény felfokozott érdeklődéssel figyelte az előrejelzéseket. Az ECMWF előrejelzései már több mint 8 nappal korábban nagy biztonsággal jelezték előre, hogy a pusztító ciklon eléri az amerikai kontinenst.

Számos más sajtótermék mellett az USA TODAY magazin a 2012. október 30-i számában foglalkozott azzal a ténnyel, hogy az amerikai meteorológiai szolgálat által futtatott GFS modell az esemény előtt 5-7 nappal még azt jelezte előre, hogy a Sandy hurrikán várhatóan nem érinti a szárazföldi területeket, hanem ahogy az általában lenni szokott az óceán felett a karibi térségből északkelet mozog. Ezzel szemben a 35 európai ország - s köztük Magyarország – által fenntartott nagy-britanniai székhelyű Középtávú Előrejelzések Európai Központja  (ECMWF) előrejelzései már több mint 8 nappal korábban nagy biztonsággal jelezték előre a veszélyt, s azt, hogy a pusztító ciklon eléri a kontinenst. Ez a modell volt az egyetlen, amely ennyi idővel előre jelezte a hurrikán szokatlan pályáját és lehetővé tette, hogy az érintettek idejében meghozzák az életeket megmentő szükséges döntéseket. Az ECMWF honlapján az aktuális trópusi ciklonok előrejelzése szabadon elérhető, az alábbi ábra pedig Sandy hurrikán előrejelzett pályáját mutatja be.

1. ábra

A cikkben amerikai szakemberek elemzik az okokat. Ezek között első helyen említik az Európai Középtávú Előrejelző Központ fejlettebb számítógépes infrastruktúráját, a modell-előrejelzések során alkalmazott finomabb rácsfelbontást, valamint az európai modell jobb elméleti és fizikai hátterét. A közvetett indokok között azonban már felmerül az amerikai műholdak számának redukálása és ennek kapcsán a meteorológiai költségeknek 2010-ben a Kongresszus által megszavazott csökkentése is.

Az ECMWF 2011-2020 közötti Stratégiai Tervében a veszélyes időjárási események korai (4-7 napos) előrejelzésének javítása kiemelt célkitűzés, ugyanis mint a Sandy hurrikán példája mutatja, az előrejelzések által nyújtott időelőny felbecsülhetetlen jelentőségű az élet- és vagyonvédelem területén szükséges hatékony óvintézkedések megtételéhez.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzései döntően az ECMWF prognózisokra épülnek, s az OMSZ honlapján az ECMWF modellekre épülő hazai fejlesztési tevékenységről is átfogó képet kaphatunk.

Magyarország teljes jogú tagfelvételi kérelmének benyújtását a 1492/2011. (XII. 27.) Korm. Határozat tette lehetővé “Magyarország Kormánya és a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja (ECMWF) között Magyarországnak az ECMWF Egyezményhez való csatlakozásáról és az azzal kapcsolatos feltételekről szóló megállapodás szövegének végleges megállapítására adott felhatalmazásról”.

Az európai nemzeti meteorológiai szolgálatok középtávú előrejelzéseiket tehát döntően az ECMWF modell előrejelzésekre alapozzák, míg az interneten elérhető és a magánmeteorológiai cégek által nyújtott szolgáltatások legtöbbször az amerikai modellekre épülnek.


forrás: www.usatoday.com