2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. november 14. 00:25

-51 fok: Túl korán érkezett meg a zord tél Szibériába

Míg Magyarországon hetek óta enyhébb az idő a megszokottnál, addig Tél tábornok seregei a messzi Távol-Keleten komoly támadásba lendültek. A leghidegebb évszak meteorológiai értelemben még el sem kezdődött, Szibéria egyes részein máris -50 fok alá zuhant a hőmérséklet. 

Ha meghalljuk azt a földrajzi nevet, hogy Szibéria, mindenki kapásból a zord hidegre asszociál. Nem hiába. Az orosz Távol-Keleten október végétől áprilisig gyakorlatilag nem is emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, a leghidegebb téli hónapokban sok helyen tartósan -40 foknál is hidegebb van.  Az Európánál is nagyobb Szibéria Oroszország területének háromnegyedét foglalja magában, a legszélsőségesebb éghajlatú része Jakutföld (hivatalos nevén: Szaha Köztársaság). Ez a Magyarországnál kb. 33-szor nagyobb területű orosz közigazgatási egység az északi félgömb legzordabb teleit éli át évről-évre, különösen hideg a hegyvidékekkel szabdalt, tengerektől távol eső része, ahol az északi félteke valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletét jegyezték fel (-67.8 fok; Ojmjakon, 1933. február 6. és Verhojanszk, 1892. február 5.).

Oroszország leghidegebb pontjain minden évben előfordul -50 foknál alacsonyabb hőmérséklet, az idén azonban rendkívül korán érkezett meg. Magyarországi idő szerint november 13-án 19 órakor (ami Jakutföldön november 14-én kora reggelt jelent) a már korábban említett Verhojanszkban -51 fokot mértek, ez az érték pedig nagyon közel áll a helyi napi hidegrekordhoz, amelyet még 1891-ben jegyeztek fel. De nemcsak Verhojanszkban, hanem a tőle délnyugatra fekvő Ekyuchchyu nevű mérőállomáson is -50 fokot észleltek, ezzel pedig a nemzetközi meteorológiai mérőhálózatba beküldött adatok alapján Oroszország két leghidegebb pontja lett.  

Az, hogy ez a rendkívüli hideg milyen hatással lesz az európai télre, még nem lehet tudni, de az ún. szibériai anticiklon a szokatlanul hideg időszakokban a legerősebb. Egy-egy ilyen anticiklon felépülése télen hetekre képes blokkolni a mérsékelt öv nyugati áramlását, és ha egy ilyen anticiklon felépül az Európa keleti részén, azzal együtt komoly tél köszönthet be Európában is. Egyelőre ilyen időjárási helyzet még nem látszik az előrejelzési számításokból, hiszen az Atlanti-óceán felett pedig a ciklontevékenység erős, ami Magyarországon enyhe idővel párosul, és ez a következő napokban is jellemző lesz.


A mért hőmérsékletek az oroszországi Jakutföld környékén magyar idő szerint 2014. november 13-án 19 órakor.


Verhojanszk település határát jelző tábla télen. Forrás: http://askyakutia.com/