2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. május 26. 13:28

Kiadós csapadék a Kárpát-medencében és környékén

Május 19-én, kedden egy hidegfront érte el az Alpok térségét. A hidegfront szerdára virradóra behullámzott, egy ciklon alakult ki rajta. A ciklon az elmúlt egy hétben alig változtatta a helyzetét, középpontja az Adriai-tenger-Égei-tenger-Magyarország háromszögben maradt, és folyamatosan nedves levegőt szállított térségünkbe.

A Kárpát-medencében és környékén az elmúlt hét napban általában 40-80 mm csapadék hullott, de az Alpokban, Horvátország nagy részén és a Vajdaságban elérte a 80-150 mm-t, sőt Voralbergben néhol még a 150-200 mm-t is. Ugyanakkor Erdély keleti részén, illetve hazánkban Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg nagy részén csak 5-20 mm volt a csapadék mennyisége. (1. ábra)

A csapadék zöme a medence nyugati felén eső, az Alpokban néhol hó formájában esett, a medence keleti és déli részén azonban időnként heves zivatarok, jégesők, felhőszakadások formájában hullott le.

Hazánkban főként a Dunántúlon hullott sok csapadék, a májusban szokásos mennyiség másfél-kétszerese, a legtöbbet, 119 mm-t Babócsán mérték. (2. ábra)

A sok csapadék egy részét elnyelte az elmúlt két hónap folyamán kiszáradt talaj, de csütörtökre-péntekre már telítődött a talaj, és a nyugat-magyarországi kisebb folyókon, valamint a Dunán, a Dráván és a Száván árvizek indultak el. Ezek Magyarországon szerencsére nem okoztak komolyabb gondot.

A ciklonnak köszönhetően még egy érdekes, bár térségünkben egyáltalán nem szokatlan jelenséget figyelhettünk meg. Az említett ciklon a nyugati részekre hűvös, keletre meleg levegőt szállított, így napokon keresztül 12-18 fokos hőmérséklet különbség állt fenn a Tiszántúl (és Erdély), illetve a Kisalföld (és Burgenland) között.

A holnapi napon még főként a keleti országrészben és Erdélyben várható további csapadék, majd nyugat felől egy anticiklon helyeződik ránk, így véget ér a csapadékos időjárás.


1. ábra: A 2015.05.19. 06 UTC és 2015.05.26. 06 UTC között lehullott csapadék mennyisége


2. ábra: A 2015.05.19. 06 UTC és 2015.05.26. 06 UTC között lehullott csapadék mennyisége