2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. november 22. 09:40

Így változtak az erdők a Földön

A Landsat 7 műhold felvételeinek segítségével soha nem látott részletességgel tekinthető meg az erdőirtás, az erdőtüzek, a szélviharok, vagy a rovarok globális erdeinkre tett pusztítása. A NASA új tanulmányában most minderre fény derül.

A tanulmány térképei az elsők, amelyek nagy felbontásban dokumentálják az erdős területek csökkenését és növekedését. A kutatók összehasonlították a különböző országok erdeinek változását, s figyelemmel kísérték az erdőirtásokat is. A Landsat képek minden egyes pixele egy baseball pálya nagyságú területnek felel meg, így a tudósok kellő részletességgel alkották meg a képeket, hogy regionális és globális léptékben is beszédesek legyenek.

Most már 12 éves adatsoraink vannak az erdők éves veszteségére vonatkozóan szerte a világon” mondta Matthew Hansen, a tanulmány és a Marylandi Egyetem kutatócsoportjának vezetője.


Hansen és munkatársai 143 milliárd pixelt és 654.000 Landsat képet elemeztek, amelyekből később az erdők növekedését és csökkenését ábrázolták 2000 és 2012 között. Ezen időszak alatt 2.3 millió km2 erdő veszett oda, s 800.000 km2 keletkezett. Munkájuk a Science folyóiratban jelent meg november 15-én. A kutatásban a Marylandi Egyetem mellett részt vett a Google, a New York Egyetem, a Woods Hole Kutatóközpont, az USGS (U.S. Geological Survey) és az Észak-Dakotai Állami Egyetem.

Kulcsfontosságú volt a Google közreműködése, aki a modelleket átvéve feldolgozta és ábrázolta a műholdas adatokat.

1. ábra 

1. ábra
Az erdős területek változása 2000-2012 között.

Kép: NASA Goddard, adatok alapján Hansen és munkatársai, 2013.


A tanulmány ideje alatt Brazília nagyjából a felére csökkentette az éves erdőirtásának mértékét. Hansen szerint „ez a következménye az összehangolt politikai erőfeszítéseknek, s a világ többi részén is ennek kellene a bevett szokásnak lennie”.

A kutatócsoport véleménye szerint ezzel szemben más országokban nőtt az erdőirtás aránya. Indonéziában például megduplázódott a vizsgált időszakban.

 2. ábra

2. ábra
Malajzia és Indonézia határai kirajzolódnak. A piros területek az erdőpusztulást jelzik.
Kép: NASA Goddard, adatok alapján Hansen és munkatársai, 2013.

 

A tanulmány elkészülte előtt az országok közötti erdészeti adatok összehasonlítása nem volt a jelenlegihez mérhető pontosságú. Az egyes országok erdei különbözőek, így azok globálisan vett összehasonlítása nehézkes volt.

Ha különböző módszerekkel és meghatározásokkal vett adatállományokat mérsz össze, azokat nehéz egységesíteni. De a Landsat, kvázipoláris pályán keringő műhold révén azonos minőségű képeket készít a világon mindenhol. Így ugyanazon algoritmussal dolgozhattunk az amazonasi esőerdőktől az indonézekig. Ez pedig hatalmas javulást eredményezett.” – nyilatkozta Hansen.

Mivel az első Landsat műhold 41 évvel ezelőtt indult, a tudósok az egyre erősebb számítógépekkel fokozatosan jobban tudják az elemzéseket elvégezni. Az olyan projekteknek, mint Hansené viszont az jelentett hatalmas előrelépést, amikor 2008-ban az USGS szabadon hozzáférhetővé tette az adatokat.” – mondja Jeff Masek, a Landsat projekt munkatársa, a NASA tudósa.

Ez volt az első alkalom, hogy az egész bolygóra kiterjedő elemzés készült a világ erdeiről – hol vannak irtások, hol van pótlás, illetve természetes zavarok.” – mondta Masek, megjegyezve, hogy a térképeket folyamatosan lehet frissíteni, aminek köszönhetően segítségre lehet a szén-dioxid változásában, vagy más felszíni változások követésében.

A térképek jól szemléltetik az erdősítés politikai hatását is. Borneo szigetén Malajzia és Indonézia határa jól kirajzolódik. Malajziában az erdőkkel határolt utak egészen az indonéz határig futnak, ahol viszont az erdők nagyrészt érintetlenek voltak még 2012-ben. Elefántcsontparton viszont a 2002-es polgárháború idején történt intenzív erdőirtás figyelhető meg a korábbi természetvédelmi területeken.

3. ábra 

3. ábra
A zavargások miatt Eleféntcsontparton jelentős erdőirtás volt a nemzeti parkokban is.
Egyes területek, mint a Tai Nemzeti Park, viszont sértetlenek maradtak.

Kép: NASA Goddard, adatok alapján Hansen és munkatársai, 2013.


A másik szembetűnő változás az Egyesült Államok délkeleti részén jelenik meg, ahol a gazdaságokban kitermelik az erdőket, majd újat ültetnek a helyére. „Ebben az öko-régióban az erdők 30 százaléka cserélődött le a vizsgált időszakban. Ez hihetetlenül intenzív. Úgy kezelik a fákat, mintha haszonnövények lennének.” – mondta Hansen.

Alabama területére a műholdkép hosszú csíkokat rajzolt ki, amelyek az elpusztult erdőket jelzik. Miután a kutatók évről évre átvizsgálták az adatokat, megtalálták a kár okozóját. A 2011-es heves tornádó szezon hagyta ott lenyomatát. 

 4. ábra

4. ábra
Alabama a 2011-es tornádó szezon után.
Kép: NASA Goddard, adatok alapján Hansen és munkatársai, 2013.


1972 óta a Landsat program fontos szerepet játszott az emberi élethez szükséges erőforrások fenntartásában, mint az élelmiszer, a víz és az erdők. A Landsat műholdcsalád következő holdja, a Landsat 8 február 11-én indul útnak a NASA és az USGS közös irányítása alatt, hogy folytathassa elődei több mint 40 éves munkáját.


A térképek az alábbi linken tekinthetők meg:
earthenginepartners.appspot.com/google.com/science-2013-global-forest

További információ a Landsat műholdakról:
www.nasa.gov/landsat

Forrás: NASA