2024. április 16. kedd
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2012. november 12. 11:00

Levegőkörnyezeti tájékoztató archívummal gazdagodott

A Levegőkörnyezeti tájékoztató oldalon korábban csak az utolsó feldolgozott hónap adatai, grafikonjai, leírásai jelentek meg. Mostantól archívumként is működik az oldal, ahol 2008-ig visszamenőleg láthatók a háttérszennyezettség mérések havonkénti adatai.

AZ OMSZ honlapján a budapesti és az országos háttér-légszennyezettség alakulása folyamatosan nyomon követhető a LEVEGŐKÖRNYEZET menüben. 

A városi légszennyezettséget bemutató oldalon Budapest 12 automata állomásán mért PM10, O3, NO2, SO2 koncentráció értékek láthatók a határértékek függvényében. A mérési adatok mellett a főváros várható légszennyezettségéről is információt találunk az oldalon az alapvető légszennyezőkre vonatkozóan.

Az OMSZ az ország több pontján is végez háttérméréseket, helyi szennyező forrásoktól távoli területeken. Ezeken az állomásokon az egyes komponensek mérése nem automata monitorokkal történik, hanem mintavételezéssel. A háttérállomásokon vett minta laboratóriumi analízissel kerül kiértékelésre. A mérési eredmények havi bontásban a Levegőkörnyezeti Tájékoztató oldalon láthatók, amelyek 2008-ig visszamenőleg - mostantól - ugyancsak megtalálhatók az OMSZ honlapján. A mintavételezés majd az azt követő laboratóriumi analízis időigénye miatt az adatok másfél hónap késleltetéssel jelennek meg a honlapon. A legújabb, szeptemberi tájékoztató a mai naptól olvasható.

A mérésekről bővebben az OMSZ tevékenységét bemutató oldalon lehet olvasni.