2024. április 23. kedd
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2012. november 27. 18:47

Külföld - automatikus előrejelzés oldal bővítése

Az Előrejelzés, Külföld - automatikus előrejelzés oldalon 5 kontinens országainak számtalan városára készített 7 napos, hatórás bontású prognózis található. A térkép vagy a város-választó segítségével megadott település előrejelzett adatai (hőmérséklet, csapadék, felhőzet, látástávolság, szél, légnyomás) táblázatos formában tekinthetők meg. Újdonságként az automatikus előrejelzés mellett a nemzeti meteorológiai szolgálatok hivatalos előrejelzése (World Weather Information Service) is elérhető az oldalon, sőt a még bővebb és pontosabb meteorológiai információ érdekében, ajánlott a külföldi országok saját honlapján is tájékozódni!

Az automatikus külföldi előrejelzés az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) globális numerikus modelljéből automatikusan (emberi ellenőrzés és beavatkozás nélkül) készül. Mivel a modell felbontása mikrometeorológiai folyamatok leírását (pl. hajnali ködképződés, helyi zivatarok, parti szél, főn, bóra, stb.) nem, vagy csak részlegesen teszi lehetővé, ezért a valóságos időjárás, elsősorban a hőmérséklet, és gyenge szél esetén a szélirány jelentősen eltérhet az itt előre jelzettől. Ilyen eltérésre elsősorban a hegyvidéken, fennsíkokon, völgyekben fekvő városoknál vagy nagyobb tavak, illetve tengerpartok közelében lévő településeknél kell számítani. Az egyes kontinensekhez tartozó országok listája még nem végleges, bővítése folyamatban van.

World Weather Information Service (WWIS) idegen nyelvű weboldal hivatalos időjárási előrejelzéseket és éghajlattal kapcsolatos információkat tartalmaz a nemzeti meteorológiai szolgálatok által kiválasztott városokról. A nemzeti meteorológiai szolgálatok naponta küldik a WWIS honlapra az általuk készített többnapos időjárási előrejelzéseket. A saját weboldalaikra mutató linkek fel vannak tüntetve, amennyiben azok elérhetőek.

További információkhoz lehet  jutni, ha ellátogatunk az egyes nemzeti meteorológiai szolgálatok honlapjára, ahol az adott ország nyelvén, de esetenként angol nyelven is tájékozódhatunk a célország éghajlatáról, aktuális és várható időjárásáról.

austria_map

austria_tabla


A nemzeti meteorológiai szolgálatok listája a Kapcsolatok menüben is látható.