2024. március 28. csütörtök
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2013. augusztus 23. 14:01

Égképek a Tisza-tóról

2013. augusztus 22-én kezdte meg működését az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb égkép kamerája a kiskörei duzzasztómű zsilipelő tornyán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat nagy felbontású égfigyelő (felhőkamera) rendszerének következő darabja Kiskörén, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság telephelyén került telepítésre augusztus 22-én. Az egység a duzzasztómű zsilipelő tornyának északi oldalán helyezkedik el, ahonnan a Tisza-tó fölött kialakuló felhőzetet illetve az égkép alakulását kíséri figyelemmel. A kép alján a Tisza (balra) illetve az Abádszalóki-medence (jobbra) egy-egy részlete látszik.

A berendezés NIKON kameráját egy OpenWRT operációs rendszerrel ellátott mikroszámítógép vezérli Picture Transport Protocol (PTP) segítségével. A kamera egy időjárás álló házban helyezkedik el.


1. ábra

 

Az OMSZ több éve működtet automatikusan vezérelt digitális fényképezőgépeket a felhőzet megfigyelésére. A képekkel szemben az elvárás a jó minőség, hiszen a felhők felismerése kontrasztos, nagy felbontású és széles látószögű képeket igényel. Az egyszerűbb webkamerák ennek az elvárásnak nem tesznek eleget, így digitális fényképezőgépeket kellett alkalmazni.