2018. december 14. péntek
OMSZ hírek

OMSZ: 2015. szeptember 18. 08:56

Még egy éjjeli melegrekord (IX. 18.)

Az elmúlt éjszaka ismét országszerte jóval melegebb volt az ilyenkor megszokottnál. Pécs Egyetemen csupán 21,1 fokig süllyedt a hőmérséklet, fél fokkal megdöntve Pannonhalma 1947-ben mért 20,6 fokos minimum hőmérsékleti rekordját. Egyébként a mára virradó éjjelen egyik hegyvidéki állomásunk is - Szentlélek - 20,6 fokos minimum hőmérsékletet regisztrált.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.